Nieuwsdier

Daar hoor je zo'n Rutte dus óók al niet over: de zaak Morgan. U weet wel: de orka die in verwarde toestand het ouderlijk huis verliet en uitgeput de Waddenzee binnendreef, als een asielzoeker op een vlot aan de Italiaanse zuidkust.


Het Dolfinarium Harderwijk ving de verdwaalde vreemdelinge op en gaf haar een tijdelijke verblijfsstatus. De asielprocedure verdeelde de autoriteiten tot op het bot. Uitzetten of integreren? Deze week ontaardde de kwestie voor de rechtbank in een ware visoorlog, maar van de premier weer geen woord. Ook als het om zeedieren gaat, steekt Mark Rutte zijn kop liever in het zand van zijn vakantiestrand.


Het punt: volgens biologen heeft Morgan in zee niet lang te leven. Maar in gevangenschap dreigt vereenzaming, aldus de geleerden. Critici zien in het Dolfinarium een geldwolf die Morgan wil exploiteren in zijn pretpark. De 'Orka Coalitie', een legioen vrijheidsstrijders, won een kort geding dat uitzetting naar een dierenpark op Tenerife moest voorkomen. Staatssecretaris Henk Bleker was eigenlijk al akkoord.


De Coalitie bedacht een stappenplan: eerst moest de ongelukkige worden overgeplaatst naar Deltapark Neeltje Jans in Zeeland. 'Daar moet de orka leren vis te vangen', schreef deze krant. Het lijkt me wijs dat Morgan ook leert rolschaatsen, om een beetje los te komen. En stijldansen, voor als ze later kennis krijgt aan een jongetje. Een vaarbewijs en wat bijlesjes oesters happen, en Morgan is als slimme meid op haar toekomst voorbereid.


Zo doen wij dat. Al sinds zijn vroegste jaren heeft de mens een knuffelbeest nodig. Moeder pakte het ons af, maar we zijn er nooit te groot voor. Het verlangen blijft. De liefste knuffels hebben een kale plek en missen één pootje. Ook ruiken ze een beetje muffig, naar gymschoen of oude restjes overgeef. Het Bambi-complex: wij nemen onze knuffel niet meer mee naar bed, maar aanbidden het aaibare op het heilige altaar van tv- of YouTubescherm. Hoe reebruiner de ogen, hoe zieliger de afloop; de wet van Walt Disney.


IJsbeertje Knut: door zijn moeder verstoten in de Berlijnse dierentuin, maar geadopteerd door de Duitsers, die het zielepietje wiegden op de golven van de mediahype. Knut raakte er duizelig van, kukelde in het water en verdronk.


En Sneeuwvlokje; ach, Sneeuwvlokje zaliger. Het witte varkentje uit de bossen van Vierhouten hield de kijkbuiskindertjes wekenlang gekluisterd aan de Fabeltjeskrant. Totdat er aan het Braamstruikse Binnenpad een grote boze jager verscheen, die hem de kogel gaf.


Zijn Spaanse naamgenoot ('Copito de nieve') was een albino-gorilla uit de dierentuin van Barcelona. 35 jaar voor aap gezet in een kooi van de dierentuin van Barcelona, die goud verdiende aan koffiemokken en koelkastmagneten met zijn kop. Gestorven aan huidkanker van de Spaanse zon.


Nieuwsdieren worden altijd doodgeknuffeld. Nu dus weer Morgan. De trieste afloop ken je al, en weer moet je snotteren. Volgens deze krant heeft het Dolfinarium gezocht naar familie van weesje Morgan. Vergeefs. De laatste hoop: beelden in Opsporing Verzocht. Vier op de tien zaken daar leidt tot succes, dankzij Frits Sissing.


Free Morgan: Reinout Oerlemans heeft al geboden op de filmrechten.


Morgan, de musical: Albert Verlinde heeft Gordon al gepolst voor de hoofdrol, Frans Duijts krijgt een bijrol als walrus. Met stevig grimewerk heeft Ernst Daniel Smid een aardige Henk Bleker in huis. Durft Rutte de première bij te wonen?


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden