Nieuws met violen

In de MKZ-crisis blijkt weer eens dat Nederlanders een bijzonder vermogen hebben om hun ontzetting in toom te houden. 'Wat zou u zeggen als u wordt gebeld met de boodschap dat de veestapel hier moet worden geruimd', vroeg een verslaggeefster van 2 Vandaag aan een oudere boer....

Paul Brill

Het tafereeltje deed een beetje denken aan de commercial van Nuon over het boerenechtpaar dat in de windenergiebusiness is gegaan. 'We doen het ook voor het milieu', zegt de vrouw. 'Ja', valt de man haar haastig bij, 'we doen het ook voor het milieu.' Tegenstribbelen en je vervolgens neerleggen bij het onvermijdelijke. Hoe maakt de modale agrariër deze mentale omslag? De EO is een belangrijke steunpilaar van 2 Vandaag, en omdat de omroep bij uitstek een rurale achterban heeft, had ik juist van deze rubriek wel wat meer aandacht voor de menselijke kant verwacht.

Barend & Witteman - waarvan de redactie naar mijn indruk meer affiniteit met beton dan met gras heeft - vulde de leemte enigszins op. Sonja Barend praatte met een veearts, een melkveehoudster en een eigenaar van een varkensbedrijf. 'Het is alsof je rondloopt met een steen op je maag', zei de varkenshouder, wiens bedrijf tijdens de varkenspest al eens ontruimd is. Het drietal was zo pront en goedgebekt, dat ik me hen niet goed met laarzen aan in de stal kon voorstellen.

De MKZ-crisis vormde uiteraard de hoofdmoot van het NOS Journaal en daarna besteedde Netwerk er nog eens een groot deel van de uitzending aan. Het valt me op dat Netwerk bij een grote actuele gebeurtenis nogal dubbelt met het Journaal. Heel duidelijk was dat afgelopen vrijdag het geval met de bericht geving over het PvdA-congres. Het patroon ervan was precies hetzelfde: beelden van de verkiezing van Ruud Koole tot voorzitter, gevolgd door een gesprek tussen presentator en verslaggever ter plekke. Netwerk kon er wat meer tijd aan besteden, maar extra informatie leverde dat nauwelijks op.

Gisteren was de toegevoegde waarde wel iets groter, maar ook dit keer was er geen sprake van een andere aanpak, waardoor de informatie die het Journaal al heeft gebracht een extra dimensie krijgt. Dat zou toch de ambitie van Netwerk moeten zijn. Verdieping en verbreding van de actualiteit in plaats van wat bij het Journaal meesmuilend 'nieuws met violen' wordt genoemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden