Nieuwlichterij wordt stoffige Kas-Ass teveel

Een stoffige bank is ruw gewekt uit wat een eeuwigdurende winterslaap leek te zijn. De Kas-Associatie is zich wild geschrokken van een strop van 75 miljoen gulden....

GEERT DEKKER

Van onze verslaggever

Geert Dekker

AMSTERDAM

Jonkheer Felix Sandor von Balluseck, directeur van de beursbank Kas-Associatie, had gisteren nieuws voor de Nederlandse pers. Deze zomer verloor het Amerikaanse hedge fund LTCM, een beleggingsfonds dat grote risico's nam, miljarden dollars. 'We hebben daar binnen de bank uitvoerig over gesproken. We hebben geconcludeerd dat er in de wereld écht iets aan de hand is', meldde Von Balluseck. Hij meende het echt.

De Kas-Associatie was er dus wel achter, maar toch moet de confrontatie met die veranderende wereld een schok geweest zijn. De affaire rond de optiehandel van Coffeng & Co., klant bij de Kas-Ass, heeft de rust aan de Nieuwezijds Voorburgwal ruw verstoord. De instelling die overal als gerespecteerd en gerenommeerd bekend staat, zal in ieder geval nooit meer 'stoffig' genoemd worden. Met een schade van 75 miljoen gulden kun je je goed vertonen bij de snelle jongens.

De akte van oprichting dateert van 1865. Rechtsvoorgangers waren kassiersverenigingen met plechtige namen als Associatie Cassa en Kas-Vereeniging. Dat waren in ieder geval de instellingen die in 1952 fuseerden tot de Kas-Associatie. De bank had 'bewaren' als kernactiviteit en dat is volgens de betrokkenen een hele kunst, maar tot de verbeelding spreekt het niet. Het moet gebeuren, en die degelijkheid straalde de Kas-Associatie immer uit.

Dat imago is ook in later tijden onaangetast gebleven, ondanks beurshausses en een flinke krach in 1987. Waar vind je nog een bedrijf met een voorzitter van de raad van commissarissen die sinds 1973 zitting heeft in dat toezichthoudende orgaan? Bij de Kas-Ass. Daar heeft super-commissaris Guus Zoutendijk die eer, voormalig bestuursvoorzitter van Delta Lloyd, voormalig hoogleraar wiskunde, voormalig Shell-man, voormalig VVD-senator.

Kas-Ass bewaart vermogens en effectensaldi, verzorgt mutaties erin en voert allerlei andere administratieve handelingen uit, vooral voor klanten op en om de effectenbeurs. Er werken ongeveer 700 mensen. Grootaandeelhouder was altijd ook de Vereniging van de Effectenhandel, waarin diezelfde klanten verenigd waren.

Maar sinds vorig jaar bestaat die vereniging niet meer, en de aandelen in Kas-Ass (60 procent) werden verdeeld onder de voormalige leden.

Die verdeling was een oplossing uit nood geboren, want eigenlijk was het de bedoeling de Kas-Ass over te doen aan een andere bank. Maar het geleur had geen resultaat. Daarop volgden pogingen aandelen Kas-Ass aan institutionele beleggers te verkopen. Ook die hapten niet toe. De geringe populariteit van de bank is ook af te lezen uit de koerswinstverhouding van het aandeel. Die bewoog zich voor de Coffeng-affaire rond de 6, waar andere financiële instellingen met dubbele cijfers kunnen pronken.

Alleen kleine commissionairs en hoeklieden zien deze bank nog als hún bank, zo merkt de directeur van een grote partij op. Die groten hebben verschillende bankiers. In ieder geval is van een overheersende positie van de Kas-Ass in haar marktsegment geen sprake meer.

Het beeld rijst op van een ongelukkige bank, en daar dragen de recente ontwikkelingen toe bij. Van Balluseck en zijn collega-directeur Van Heese zaten er gisteren dan ook niet opgewekt bij. Zeker niet toen zij moesten toegeven dat ze niet op de hoogte waren geweest van de besprekingen die tot de schorsing van Coffeng leidden. En al helemaal niet toen ze vertelden dat ze pas vrijdagavond van de schorsing op de hoogte werden gebracht. Blij waren ze ook niet met het besluit van de AEX om de handel in Kas-Ass zelf op te schorten, toen ze even wat meer tijd wilden nemen 'om de zaak goed uit te zoeken'.

Het is duidelijk dat de Kas-Associatie niet meer behoort tot de inner circle van de beurs. En dat is even wennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden