Nieuws

Nieuwkomers Omroep Zwart en Ongehoord Nederland krijgen groen licht van adviesorganen

Omroep Zwart en Ongehoord Nederland komen steeds dichter bij een plek in het publieke bestel. De Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media hebben hun twijfels over de nieuwe omroepen, maar adviseren minister Arie Slob (Media) wel ze te laten toetreden.

Menno van Dongen
Initiatiefnemers Akwasi (rechts) en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart. De Raad van Cultuur pleit voor hun opname in het publieke bestel. Beeld ANP
Initiatiefnemers Akwasi (rechts) en Gianni Grot van de nieuwe Omroep Zwart. De Raad van Cultuur pleit voor hun opname in het publieke bestel.Beeld ANP

Beide omroepen zouden van toegevoegde waarde zijn, omdat ze een herkenbare stroming vertegenwoordigen, nieuwe doelgroepen bedienen en het programma-aanbod ‘pluriformer’ maken. Eerder voldeden ze al aan de eis van 50 duizend betalende leden.

De Raad voor Cultuur stelt ‘verheugd’ te zijn over de komst van Omroep Zwart, die zich in Hilversum wil onderscheiden door diversiteit, onder meer op het gebied van afkomst, gender, geloof en seksuele voorkeur. Deze nieuwkomer ‘kan voor een versnelling van het proces van binnenuit zorgen’.

De auteurs van het advies beklemtonen dat Zwart alert moet blijven op journalistieke waarden. Er is ‘met bezorgdheid kennisgenomen’ van de ‘onaanvaardbare’ manier waarop een van de oprichters, rapper Akwasi, eind vorig jaar een EO-journalist onder druk zette om de opname van een kritisch interview te wissen.

ON!

Ongehoord Nederland, kortweg ON!, vertegenwoordigt volgens de Raad voor Cultuur mensen die zich vervreemd voelen van de politiek en steeds minder vertrouwen hebben in de publieke voorzieningen. ‘De publieke omroep moet ook voor hen een plek blijven waar zij zich thuis voelen en waar zij zielsverwanten treffen.’

Journalist Arnold Karskens (66), oprichter van ON!, is blij met die erkenning. ‘Onze doelgroep is groot. Het zijn mensen die kritisch zijn over massa-immigratie, zich verzetten tegen klimaatgekte en de macht van de Europese Unie en belang hechten aan Nederlandse tradities, zoals Zwarte Piet. Die groep wordt nu veronachtzaamd in het bestel.’

ON! maakt al een jaar programma’s op internet. De kwaliteit is ‘onder de maat’, stelt de Raad, maar dat is niet los te zien van het tot dusver beperkte budget. Ook hebben de makers naar eigen zeggen geleerd van gemaakte fouten.

De omroep trok onder meer de aandacht met een opmerkelijk ‘interview met Pim Fortuyn’, via een medium. Programmamaker Ybeltje Berckmoes kwam daarna dusdanig onder vuur te liggen dat ze terugtrad als secretaris van ON!.

Als de omroep toegang krijgt tot het bestel, wil Karskens een Zwarte Pietenjournaal uitzenden bij de NPO. Vorig jaar was dat al online te zien. Daar maakt de omroep ook het actualiteitenprogramma ON! & Vrienden, waarin opiniemakers en (veelal conservatieve) Kamerleden commentaar geven op het nieuws. Ook dat maakt de overstap naar de nationale televisie.

Dwarse meningen

Toelating van ON! is een risico, vindt de Raad voor Cultuur. De omroep, en met name Karskens, zou zich schuldig maken aan ‘de structurele diskwalificatie van de NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening’. Het staat Karskens vrij dwarse meningen te verkondigen, maar als ON! hierop blijft hameren kan de omroep volgens de Raad flinke schade toebrengen aan het bestel en het vertrouwen in de journalistiek.

Mede daarom wil het Commissariaat voor de Media dat de Mediawet wordt aangepast, zodat het extra eisen kan stellen aan nieuwkomers. ‘Bijvoorbeeld omdat er wettelijk gezien geen mogelijkheden bestaan om partijen die onvoldoende bijdragen aan het publieke bestel, of daaraan zelfs afbreuk dreigen te doen, niet toe te laten.’

Karskens bestrijdt dat zijn omroep stelselmatig kritiek heeft op de NOS. ‘Ik houd al drie jaar een Zwartboek NOS Journaal bij op mijn site, maar dat doe ik op persoonlijke titel. Bij ON! praat ik ook over andere media en onderwerpen. Als ik zie dat de NOS zich schuldig maakt aan eenzijdige berichtgeving, blijf ik er iets van zeggen. Journalisten zijn er ook om elkaar te controleren. Zo werkt het in een goede democratie.’

NPO

Ook de derde adviseur van minister Slob, de Nederlandse Publieke Omroep, gaat akkoord met toetreding van de nieuwe omroepen. De raad van bestuur van de NPO liet donderdag zuinigjes weten ‘geen gronden te zien’ om hun ‘geen erkenning te verlenen’.

De NPO wijst er wel op dat de harde kritiek op de NOS ‘geen recht doet aan de integriteit van de nieuwsvoorziening van de publieke omroep’. Dat zou een ‘aandachtspunt’ moeten zijn, nu journalisten steeds meer te maken krijgen met geweld en bedreiging.

Meerdere adviseurs waarschuwen voor versplintering van het programma-aanbod, omdat er geregeld omroepen bij komen, maar er nooit omroepen worden afgeschaft; dat laatste zou volgens hen makkelijker moeten worden.

Minister Slob, die van de adviezen mag afwijken, beslist voor 1 augustus of de nieuwkomers welkom zijn in het bestel. In dat geval hebben ze recht op een jaarlijks budget van ruim 3 miljoen euro en zullen hun programma’s vanaf januari 2022 te zien en horen zijn bij de NPO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden