Nieuwkomer bij CDA en PvdA taboe

Met 240 duizend leden heeft BNN bijna twee keer zoveel leden als CDA PvdA, maar het zijn deze partijen die in de Eerste Kamer dreigen met het einde van de omroep....

Zo makkelijk als de Vereeniging Arbeiders Radio Amateurs en de Algemeene Vereeniging Radio Omroep het hadden bij toetreding in de jaren twintig van de vorige eeuw, zo vastgeroest lijken de sloten van het bestel nu te zijn.

Want als PvdA en CDA niet instemmen met een verlaging van het minimum aantal leden van 300 duizend naar 150 duizend, zoals staatssecretaris Van der Laan voorstelt, dan bieden zij nieuwe omroepen als DeNieuwe Omroep Na en Max evenmineen serieuze kans. Blijkbaar bevalt het onderling verdelen van de zendtijd en 700 miljoen euro de zittende omroepen goed. Met kunstgrepen konden enkele nieuwelingen het bestel binnenglippen. Veronica en Tros werden als piraten populair, de EO met hulp van de kansel. BNN is gelanceerd door commercieel Veronica.

Bestaande omroepverenigingen stellen zich op als de eigenaren van de publieke omroep en hebben weinig belang bij nieuwe meeeters uit de omroepruif. Ze stellen zich steeds meer op als verkopers van zendtijd. Maatschappelijke organisaties die aandacht, kunnen zendtijd kopen bij omroepen die nota bene met publiek geld al riant worden betaald. Hoe verhouden de spelletjes, quizzen, comediesen gedoubleerde actualiteiten-uitzendingen zich tot de eis dat publiek betaalde omroepen zich onderscheiden van de commercin?

Nieuwe omroepen, die nu met 50 duizend leden mogen beginnen, moeten binnen vijf jaar 300 duizend leden halen. De staatssecretaris wil dit verlagen tot 150 duizend. De fracties van CDA en PvdA in de Eerste Kamer hebben gelijk als zij stellen dat BNN onvoldoende leden heeft gehaald en dat het niet past om met gelegenheidswetgeving een uitzondering te maken voor een bepaalde omroep. Vergeten wordt dat verlaging van het minimum-ledental niet alleen in het belang is van BNN, maar onontbeerlijk voor de vitaliteit van de hele publieke omroep.Door het publieke bestel op slot te gooien, tonen CDA en PvdA zich slechte belangenbehartigers van de publieke omroep.

De diversiteit die zij zeggen na te streven, kan alleen worden verzekerd als nieuwe omroepen een serieuze kans krijgen. Verlaging van het minimum-aantal leden is daarom nu nodig. Om omroepen te stimuleren zich meer van elkaar te onderscheiden is in de toekomst verdere democratisering van de publieke omroep wenselijk, bijvoorbeeld door omroepverkiezingen. Hopelijk krijgt ook BNN de kans daaraan deel te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden