Nieuwkomer Baan blundert met publikatie fraaie kwartaalcijfers

Op de Amsterdamse beursvloer blijven nieuwkomers de aandacht trekken. Was de onfortuinlijke transformatorenfabrikant Smit Trafo uit Nijmegen tot dusver onderwerp van gesprek, woensdag zorgde een andere nieuwkomer, het softwarebedrijf Baan uit Barneveld, voor commotie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De commissaris voor de notering, A. Vastenhouw, besloot tot die drastische ingreep nadat gebleken was dat Baan zijn cijfers al wel in de Verenigde Staten had verspreid. De Barneveldse automatiseerder heeft daar een notering aan de Nasdaq, het kleinere broertje van Wall Street. Tussen beleggers kon ongelijkheid van informatie bestaan, meende Vastenhouw - en dat was reden om de beurshandel te schorsen.

Tussen aanvang van de handel om half tien en de ingreep van Vastenhouw bijna twee uur later vond opgewonden handel in Baan plaats. 'Uiteraard beschikken we over goede contacten in de Verenigde Staten. Dus waren er hier wel partijen die van de cijfers op

de hoogte waren,' aldus een beurshandelaar.

Die cijfers wezen uit dat Baan een uitstekend tweede kwartaal had gedraaid. De winst bedroeg 3,3 miljoen dollar (5,1 miljoen gulden). In de overeenkomstige periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 2,6 miljoen dollar. De omzet steeg met 122 procent tot 47,3 miljoen dollar (73 miljoen gulden).

Voor handige jongens op het Damrak alle aanleiding om snel een pakketje-Baan te kopen. 'Maar helaas was er geen geweldig aanbod', becommentarieert de handelaar. Toch kwamen er in de eerste twee uur van de handel vijf transacties tot stand, waarbij 18 duizend stukken omgingen. De ingreep van bovenmeester Vastenhouw zorgde ervoor dat die handel weer ongedaan werd gemaakt.

Bij Baan, dat pas sinds mei op de beurs is, werd de misser in de schoenen geschoven van het Amerikaanse pr-bureau dat verantwoordelijk was voor de verspreiding van de cijfers. Bedoeling was dat de bekendmaking plaats zou vinden op een moment dat zowel de Nederlandse als de Amerikaanse beurs gesloten zou zijn.

Het pr-bureau, FRB uit San Fransisco, slaagde dat wel te doen voor de Amerikaanse markt, maar kampte vervolgens met een computerstoring, aldus Baan. De complete Nederlandse adressenlijst en het Nederlandstalige persbericht verdwenen dinsdagavond spoorloos. En dus verkeerde de Amsterdamse beurs woensdagochtend een tijd lang in onwetendheid.

'Een schoonheidsfoutje', meende de officiële woordvoerder van de beurs. Baan had de commissaris voor de notering van tevoren op de hoogte moeten stellen van de publicatie. Dan was woensdagochtend, bij het ontbreken van cijfers, onmiddellijk alarm geslagen.

De woordvoerder wijt de misser aan 'een stukje onbekendheid' bij Baan met de werking van de financiële markten. Bij Baan werken 'hele serieuze mensen die hier alleen onvoldoende bij stil hebben gestaan', meent hij.

Op de beursvloer was het oordeel minder mild. 'Uitermate knullig', vond de beurshandelaar de uitleg van Baan. 'Ze waren het gewoon vergeten en bedenken vervolgens iets om hun fout te camoufleren. Dit geeft voor mij aan dat ze alleen maar geïnteresseerd zijn in de Amerikaanse beurshandel.'

Voordeel van alle commotie voor Baan was dat beleggers weer eens massaal op het bestaan van het fonds werden gewezen. Nadat de handel 's middags was hervat maakte Baan een razendsnelle stijging door: de koers liep met 12 procent op tot 56,50 gulden. De omzet bedroeg 130 duizend aandelen (dubbeltelling), bijna vier keer zoveel als op een gemiddelde handelsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden