Nieuwjaarstoespraak Merkel: 'Migranten bieden kans'

Angela Merkel is ervan overtuigd dat de ruim een miljoen vluchtelingen die in 2015 naar Duitsland kwamen 'een kans voor morgen' zijn. Dat zei de Duitse kanselier in haar nieuwjaarstoespraak.

Sterre Lindhout

De vluchtelingen kunnen Duitsland zowel economische als maatschappelijke voorspoed brengen, zei Merkel, wetend dat veel Duitsers grote vraagtekens plaatsen bij dit idee en haar mantra 'wir schaffen das'.

Natuurlijk, zei de kanselier, zal de integratie van zoveel mensen nog 'tijd, kracht en geld' kosten. Maar meer dan deze kleine handreiking kregen haar critici niet. In de eerste plaats, zei ze, wilde Merkel de mensen bedanken die 'zoveel meer dan hun plicht' hebben gedaan om vluchtelingen op de vangen, vrijwillig of professioneel.

De twee buitenparlementaire voortrekkers in het protest tegen vluchtelingen, Pegida en de AfD, noemde Merkel niet bij naam. Toch waarschuwde ze de Duitsers er wel voor. Net als vorig jaar riep ze de bevolking degenen die 'het Duits-zijn alleen voor zichzelf willen houden' niet te volgen omdat ze kou en zelfs haat in hun hart dragen.

Positief ontvangen

De toespraak werd in de Duitse media tamelijk positief ontvangen. De voornaamste kritiek was dat Merkel nergens concreet werd. Ze noemde geen maatregelen om Duitsland inderdaad op termijn van de vluchtelingen te laten profiteren.

In de EU wint Merkel het vaak op uithoudingsvermogen, zeggen Brussel-watchers. Het lijkt erop dat ze dat ze een soortgelijke tactiek nu in haar eigen land toepast met betrekking tot haar omstreden vluchtelingenbeleid. Merkel blijft ostentatief trouw aan haar eigen ideeën. Dat benadrukte ze in deze nieuwjaarstoespraak door letterlijk een passage uit die van een jaar geleden te citeren, waarin ze zei dat het 'vanzelfsprekend is dat we de mensen opnemen die toevlucht bij ons zoeken.'

Daarmee toont Merkel zich bewust van haar macht. De vrouw die een maand geleden door Time Magazine werd verkozen tot de persoon van het jaar had namelijk ook tegemoet kunnen komen aan haar critici door te benadrukken hoeveel strenger het Duitse vluchtelingenbeleid dit jaar tussen de regels door toch geworden is: er wordt gecontroleerd aan de grens en vluchtelingen van de Balkan krijgen zelden meer een verblijfsvergunning. Bovendien onderschreef Merkels eigen partij het CDU op het jongste partijcongres het streven 'de toestroom van vluchtelingen merkbaar te verminderen'.

Maar Merkel refereerde aan niets van dat alles. 'Wir schaffen das', zei ze opnieuw, 'omdat Duitsland een sterk land is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden