Nieuwjaarsblog: Jaarwisseling verliep 'redelijk rustig', maar politie moet balans nog opmaken

In dit blog verzamelden we het nieuws en de verhalen rondom de jaarwisseling.

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling bij de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld anp

Oud en nieuw is dit jaar gepaard gegaan met diverse incidenten. Onder meer in de grote steden moesten de veiligheidsdiensten aantreden. De politie komt in de loop van nieuwjaarsdag met definitieve cijfers.

In Amsterdam waren in de loop van de nacht meldingen van diverse vechtpartijen, maar de politie sprak van een redelijk rustige jaarwisseling. De vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland werd door zo'n negenduizend mensen bezocht en verliep gemoedelijk. De politie in Rotterdam trof in de nieuwjaarsnacht onder meer een zware mortierbom aan in Spijkenisse. Het explosief werd in veiligheid gebracht. De politie hield twee mannen aan en trof in een woning nog eens 200 kilo illegaal vuurwerk aan. In Capelle aan den IJssel hield de politie een man en een vrouw aan na een schietincident. Hierbij was een man gewond geraakt.

De brandweer in de Maasstad moest enkele keren uitrukken. Er woedde een brand in een buurthuis in de Rollostraat en in de kelder van een flatgebouw in de Menenkamp in Rotterdam-Noord. Niemand raakte daarbij gewond.

Een woordvoerder van de politie Rotterdam wilde nog geen inschatting maken van het verloop van de jaarwisseling. Ook in Den Haag kon de politie de balans over het aantal incidenten nog niet opmaken. Ook elders in het land waren incidenten. Zo raakte in Arnhem een aantal mensen gewond nadat een balkon instortte.

De jaarwisseling in Utrecht verliep in ieder geval tot 2 uur 's nachts zonder grote incidenten. 'Tot dusverre is het beheersbaar', zei burgemeester Jan van Zanen rond 02.00 uur 's nachts in de meldkamer van de Utrechtse politie tegen een camera van AD/Utrechts Nieuwsblad: 'Er zijn wel enkele incidenten geweest, in bepaalde delen van de stad, die overigens niet verrassend zijn, maar geen grootschalige vervelende dingen.' (ANP)

In Arnhem raakten meerdere mensen gewond na het instorten van een balkon.Beeld anp
Vuurwerk tijdens de jaarwisseling in Den Haag.Beeld anp
Tijdens de jaarwisseling zijn in Veen en Wijk en Aalburg meerdere auto's in vlammen opgegaan.Beeld Marcel van Dorst / MaRicMedia

Op het strand van Scheveningen rennen straks om 12.00 uur naar verwachting 10.000 mensen de zee in voor de traditionele nieuwjaarsduik. Maar dat gebeurt op meer plekken: Nederland telt vandaag ongeveer 140 locaties waar zo'n duik wordt georganiseerd. Op die locaties gaan volgens sponsor Unox nog eens ruim 40.000 mensen het water in. Wie meedoet krijgt een muts van de worstenmaker uit Oss en na afloop een kom erwtensoep. De eerste Nederlandse nieuwjaarsduik was op 1 januari 1960 in Zandvoort. De eerste duik in Scheveningen vond plaats in 1965. Negentien jaar geleden adopteerde Unox het traditionele evenement. Een keer ging de duik niet door. Op 1 januari 2007 was het extreem koud en de stroming van zeewater te verraderlijk.

Beeld epa

In Keulen zijn dit jaar na de jaarwisseling negen vrouwen ongewenst seksueel benaderd, meldt de Duitse politie. Drie verdachten zijn geïdentificeerd. Ook had een aantal vechtpartijen plaats. Volgens een woordvoerder waren in Keulen 'ontzettend veel mensen' op de been, maar was het aantal incidenten vergelijkbaar met een normale stapavond.

In Berlijn zijn bij feestelijkheden rond de Brandenburger Tor verscheidene vrouwen slachtoffer geworden van seksueel geweld. Volgens de politie gaat het om geïsoleerde incidenten. Zeven verdachten zijn gearresteerd voor tien gevallen van seksueel ongewenst gedrag. In de Duitse hoofdstad is het grootste nieuwjaarsfeest van het land. Bij de Brandenburger Tor is een veiligheidszone speciaal ingericht, waar vrouwen terechtkunnen als ze zich onveilig voelen of zijn lastiggevallen. De veilige zone wordt bemand door medewerkers van het Rode Kruis.

De maatregel is een reactie op de honderden aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen.

Vuurwerk in Berlijn.Beeld reuters

In Drenthe zijn twee personen aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar de veiligheidsdiensten. In Assen werd een zestienjarige jongen opgepakt die agenten bekogelde met zwaar vuurwerk toen een te groot vreugdevuur werd opgeruimd. Hij wist in eerste instantie te ontkomen, maar was gefilmd door een bodycam van een van de agenten. Niet veel later brachten zijn ouders hem naar het politiebureau. In het dorp Geesbrug is een man aangehouden na het gooien van vuurwerk richting de brandweer.

In Den Haag hebben jongeren even na middernacht agenten bekogeld met vuurwerk. Twee mensen zijn aangehouden, meldt Omroep West. Ook waren er wat kleine brandjes op straat, waarbij extra politie aanwezig was om de weg vrij te maken voor de brandweer.

Nadat begin 2017 meer agenten werden aangevallen tijdens nieuwjaarsnacht dan het jaar ervoor, luidde de politiebond de noodklok. Dit jaar lijkt het aantal incidenten mee te vallen.

Mankracht

Politievakbonden willen meer mankracht, meer wapens en meer vrijheid om kordaat in te kunnen grijpen, zeiden ze begin 2017.

In zijn nieuwjaarsspeechop heeft Kim Jong-un wederom gedreigd met een kernoorlog. De Noord-Koreaanse leider tartte de Verenigde Staten door te stellen dat dit land geen oorlog zou durven beginnen, nu Noord-Korea raketten heeft die volgens Kim ‘de gehele VS’ kunnen bereiken. Begin december kondigde hij al aan dat er een succesvolle test was gedaan met een intercontinentale raket.

‘Ik heb een nucleaire knop op mijn bureau zitten. Dat is een realiteit, geen dreigement’, aldus Kim in zijn op televisie uitgezonden speech, waarin hij ook aankondigde dat de wapens alleen zullen worden gebruikt als andere landen zich gewelddadig gedragen jegens Noord-Korea.

De vuurwerk- en lasershow op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam ging ondanks harde wind toch door. Wel werden er enkele aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat het spektakel veilig verliep.

De vuurwerkshow verliep zonder incidenten. 'Het was heel gemoedelijk', zegt een woordvoerder van de betrokken organisatie. Zo'n 9000 mensen kwamen af op het vuurwerk op de kop van het Java-eiland en nog eens 1,3 miljoen mensen zagen het op televisie.

In Rotterdam kwamen 60.000 mensen af op de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug. Vanuit binnen- en buitenland, aldus de woordvoerder. 'De sociale cohesie was groot.' Hij spreekt van 'een gekke dag', omdat de wind lange tijd nog roet in het eten kon gooien. De organisatie heeft er alles aan gedaan om het evenement goed te laten verlopen. 'En dat is gelukt.'

In Den Haag bekeken 15.000 mensen de vuurwerkshow bij de Hofvijver, waar ook het Nationaal Aftelmoment plaatshad. Door de weersomstandigheden werd het vuurwerk in de wijk Laak en bij Scheveningen afgeblazen.

Vuurwerk op de Kop van Java in Amsterdam.Beeld anp
De Hofvijver in Den Haag.Beeld anp
De Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld anp

Een cameraman van RTL Nieuws is in de Haagse Schilderswijk bekogeld met vuurwerk vlak na de jaarwisseling. Hij moest naar het ziekenhuis voor behandeling. Dat meldt RTL. De man heeft een flinke piep in zijn oor, maar houdt na verwachting geen blijvende schade over aan het incident. De cameraman heeft aangifte gedaan van mishandeling, aldus de politie.

In Arnhem zijn meerdere mensen gewond geraakt toen een balkon instortte. Volgens de brandweer stonden er tien mensen op het balkon, toen het naar beneden viel. Geen van de gewonden is in levensgevaar. Enkele personen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het balkon was op de eerste verdieping.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via zijn favoriete medium iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst. Zelfs zijn vijanden, waaronder de media die in zijn ogen nepnieuws brengen, krijgen het beste toegewenst. 'Terwijl ons land snel sterker en slimmer wordt, wil ik al mijn vrienden, supporters, vijanden, haters, en zelfs de zeer oneerlijke nepnieuws media een gelukkig en gezond nieuwjaar toewensen. 2018 wordt een geweldig jaar voor Amerika!', aldus de president op Twitter, zo'n zesenhalf uur voordat in de Amerikaanse hoofdstad Washington de klok twaalf uur slaat.

Op het Meldpunt Vuurwerkoverlast komen meer klachten binnen dan vorig jaar. Op oudjaarsavond stond de teller al boven de 48.000 terwijl dat aantal vorig jaar pas bij sluiting op 3 januari werd bereikt. Dat meldt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte, woordvoerder van het meldpunt.

Belangrijkste oorzaak van de stijging is volgens hem dat de vuurwerkverkoop dit jaar een dag eerder is gestart, omdat de vuurwerkwinkels dicht waren op zondag. 'Veel mensen hebben helaas niet gewacht met het afsteken van hun knallers tot oudejaarsavond. Dat heeft voor anderen een dag extra overlast veroorzaakt.'

De meeste meldingen komen uit Rotterdam (1783), Den Haag (1426) en Amsterdam (1396). Het meldpunt ging op eerste kerstdag van start en sluit weer op 3 januari.

Het Nationale Kindervuurwerk voor de Erasmusbrug in Rotterdam.Beeld anp

Ongeveer 750 passagiers van Transavia moeten de jaarwisseling noodgedwongen doorbrengen op het vliegveld van Innsbruck. Ze zijn vast komen te zitten door hardnekkige mist op de luchthaven.

De luchtvaartmaatschappij moest zondag vijf vluchten annuleren, waardoor ook veel Nederlandse passagiers niet terug naar huis konden vliegen. Transavia had eerst nog geprobeerd busvervoer voor de passagiers te regelen, maar dat bleek op oudjaarsdag niet haalbaar.

Passagiers kunnen hun vlucht gratis omboeken naar de volgende vlucht of gratis annuleren. Om hoeveel Nederlanders het precies gaat, kon de woordvoerster niet zeggen.

Veel vuurwerkshows die voor vannacht op de planning staan, worden gehinderd door harde wind. In Den Haag is de show in de wijk Laak daarom al afgelast. In Amsterdam is de vuurwerkshow op de Kop van Java om die reden aangepast.

De gemeente Den Haag vindt de risico's van de show in de wijk Laak te groot vanwege de ligging middenin de woonwijk. Over de twee andere vuurwerkshows in Den Haag, op de Hofvijver en in Scheveningen, wordt later een besluit genomen. De show op de Hofvijver is live te zien op NPO1.

Tijdens de Amsterdamse show op de Kop van Java is besloten om meer vuurwerk vanaf de grond af te steken. Ook is de kraan waar vuurwerk wordt afgeschoten verlaagd van 60 naar 30 meter. In Amsterdam wordt een vinger aan de pols gehouden. Mocht de wind bijvoorbeeld verder aantrekken, dan kan de show alsnog worden afgelast.

Het Nationale Vuurwerk dat om middernacht wordt afgestoken op en rond de Erasmusbrug in Rotterdam gaat vooralsnog gewoon door. De organisatie houdt met windmeters continu de windkracht in de gaten. Ook de landelijke kindervuurwerkshow, aan het begin van de avond op de Holland Amerikakade in Rotterdam, gaat door.

In het Groningse Hoogezand heeft de brandweer 90 woningen ontruimd vanwege een gaslek. Het lek ontstond doordat bewoners vuurwerk op straat in een rioolput gooiden. Het gas stroomde via het riool de woningen binnen, zo meldt een woordvoerder van de brandweer. In eerste instantie ging het om 45 woningen, maar dat aantal werd later verdubbeld.

Voor de geëvacueerde bewoners werd opvang geregeld. Kort na 20.00 uur konden zij hun woningen weer in. Netbeheerder Enexis dichtte het lek en de woningen werden geventileerd. Een blok van vijf woningen blijft nog afgesloten van gas, maar Enexis zorgt voor een noodaansluiting.

Vergeet niet dat - mocht je vanavond nog met de trein gaan- je voor 20.00 uur moet zijn. Daarna rijden er niet of nauwelijks nog treinen, in verband met oudjaarsavond. Personeel van vervoersbedrijven kan zo ook meedoen aan de viering van de jaarwisseling.

Door de harde wind is het nog altijd niet zeker of de gemeente Amsterdam de vuurwerkshow in de hoofdstad door laat gaan, schrijft het Parool. Als de show doorgaat, is het in een aangepaste vorm, waarbij de kraan waar het vuurwerk vanaf wordt geschoten is verlaagd van zestig naar dertig meter.

Het Top 2000 Café heeft afgelopen week 31.000 bezoekers ontvangen, het hoogste aantal in het bestaan van de geïmproviseerde kroeg. Het tijdelijke café, in 2010 voor het eerst te bezoeken, is te vinden in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 wordt daarvandaan uitgezonden.

De wachttijden liepen flink op waarbij vier uur geen uitzondering was. Wie voor 3 euro een kaartje had bemachtigd, hoefde niet de hele tijd in een rij te staan. Bezoekers konden in de tussentijd rondkijken in het omroepmuseum.

Het Top 2000 Café ontving vorig jaar iets minder dan 29.000 bezoekers. Wie geen zin heeft in de wachttijd maar wel iets van het evenement wil meekrijgen, kan via internet of via televisie meekijken.

De Top 2000 eindigt om middernacht. Bohemian Rhapsody van Queen staat geheel conform traditie op de eerste plaats.
ANP

Gelukkig nieuwjaar! Als u in Nieuw-Zeeland verblijft althans, waar het nieuwe jaar om 12.00 uur is begonnen. Inwoners van Tonga en Samoa en Kiritimati (Kersteiland) hebben om 11.00 uur als eerste het nieuwe jaar ingeluid. Om 14.00 uur was het de beurt aan het oosten van Australië.

Beeld getty
Vuurwerk in Sydney, waar het 14.00 uur Nederlandse tijd al 2018 wasBeeld AFP

Het traditionele nieuwjaarsvuurwerk in de Belgische kustplaats Oostende is afgelast als gevolg van het slechte weer. De streek maakt zich zondag op voor harde rukwinden met aan de kust snelheden tot 90 kilometer per uur en bovendien veel regen. De gemeente ziet daarom af van het jaarlijkse vuurwerkfestijn, meldden Belgische media. Andere gemeenten zoals Gent zijn nog beraad. Antwerpen laat om 16.00 uur weten of het vuurwerk doorgaat.

Wat te doen met hond of kat als er met Oud en Nieuw weer volop wordt geknald? Dierenhotels die een stressloze jaarwisseling beloven, zijn al lang volgeboekt. Maar met de juiste aanpak kan het ook thuis goed gaan.

Slechts een handvol gemeenten is van plan bij de komende jaarwisseling centrale vuurwerkshows te organiseren. De vuurwerkvrije zone is een veel populairdere maatregel. Bekijk op deze kaart alle gemeenten met vuurwerkvrije zone(s) én gemeenten met een centraal georganiseerde vuurwerkshow:

De brievenbussen van PostNL zijn tijdelijk buiten gebruik. Het postbedrijf sluit de bussen tijdens de jaarwisseling om vuurwerkschade te voorkomen.

Beeld anp

Wilt u eens iets anders eten tijdens Oud en Nieuw? We verzamelden de recepten van de beste acht alternatieven voor de Hollandse oliebol. Bak dit jaar eens ansjovisbollen of empanadas.

Welke oudejaarsconference wordt het voor u vanavond? Youp van 't Hek, Sjaak Bral, Dolf Jansen met Louise Korthals of toch Guido Weijers? Wij bezochten alle try-outs en zetten op een rijtje welke oudejaarsconference 2017 het best in beeld bracht. Hier lees je onder meer welke conference de hoogste Trump-factor heeft.

Beeld Aart-Jan Venema

Het jaar 2017 sluit wisselvallig en zacht af. De zuidwestenwind waait (vrij) krachtig boven land, aan de kust hard. Tot begin van de middag zijn er met name in Noord-Holland en het Waddengebied zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur. Hiervoor geldt code geel.

De wind voert buitengewoon zachte lucht over ons land. De temperatuur heeft vanochtend 13,4 graden gehaald in Ell (Limburg) en daarmee is vandaag officieel de zachtste oudejaarsdag sinds het begin van de metingen. Lees hier het volledige weerbericht.

De cijfers van de vorige jaarwisseling: 1 dode, 472 gewonden en 12,9 miljoen euro schade aan huizen. Toch blijft Nederland verzot op vuurwerk. De weerstand groeit maar aan de andere kant trekt de Nederlander niet minder geld uit voor vuurwerk. Hoe komt dat? We gingen op bezoek bij een derdegeneratievuurwerkhandelaar. 

Chinatown Manon Arler neemt de bestelling op van een vader en een zoon in de vuurwerkwinkel van haar ouders in Eemnes.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Nog voor vuurwerk officieel mag worden afgestoken in Nederland, is zaterdagmiddag de eerste vuurwerkdode te betreuren. In het dorp Swifterbant in de Flevopolder is een 39-jarige inwoner overleden.

Beeld anp

Nederlanders hebben dit jaar ongeveer evenveel geld uitgegeven aan vuurwerk als vorig jaar. Naar verwachting gaat het opnieuw om een bedrag van 68 miljoen euro, meldt Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland zaterdag, op de laatste dag van de vuurwerkverkoop.

De handel had er dit jaar wat meer van verwacht vanwege de economisch gunstige omstandigheden en de goede cijfers van de online-voorverkoop. Volgens Groeneveld speelt een rol dat dit keer op oudjaarsdag de vuurwerkwinkels dicht zijn omdat het een zondag is. 'Daardoor mis je de mensen die in een impuls op oudjaarsdag nog snel wat aanschaffen. De vuurwerkverkoop begon wel een dag eerder, maar toen was het miezerig en koud.'

De online-verkoop van vuurwerk steeg dit jaar, zag de vereniging. Maar dat werd tenietgedaan door mindere verkoop in de winkels. Populair was zogeheten compoundvuurwerk. Dat is samengesteld vuurwerk met één aansteeklont.

Een medewerker in een opslagbunker van de Zoetermeerse Vuurwerkhal.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden