Nieuwegein onderzoekt of het Roma mag registreren

NIEUWEGEIN - De gemeente Nieuwegein onderzoekt welke mogelijkheden er binnen de huidige wetgeving zijn om de problemen van Roma te kunnen registeren.

Stevica Nikolic-Djula, voorzitter van het Nederlands Roma-comite, met zijn kleindochters in Capelle aan de IJssel. © anp Beeld null
Stevica Nikolic-Djula, voorzitter van het Nederlands Roma-comite, met zijn kleindochters in Capelle aan de IJssel. © anp

Dit omdat het lastig is zonder etnische registratie de effecten van beleid te meten, zo blijkt uit de halfjaarlijkse evaluatie van het project Wisselgeld. Het project is bedoeld om de Roma-problematiek in Nieuwegein aan te pakken.

Vertrekkend burgemeester Cor de Vos van Nieuwegein, tevens voorzitter van het platform Roma-gemeenten, zwengelde in september de discussie over etnische registratie aan. Uit de rapportage blijkt dat deze registratie de aanpak van de problemen van Roma zou vergemakkelijken. Daarnaast bleken veel gemeentelijke diensten Roma ook zonder officiële registratie anders te behandelen dan andere groepen, bijvoorbeeld door hun afwijkende gedrag te gedogen.

Schoolverzuim terugdringen

Een van de hoofddoelstellingen in Nieuwegein is het terugdringen van schoolverzuim onder Roma. Door de onderwijsachterstand plaatsen 'subgroepen' van Roma zich volgens wethouder Bert Lubbinge (PvdA) 'willens en wetens buiten de samenleving'. 'Ze vinden een veilige omgeving om criminele activiteiten te ontplooien.' En de criminaliteit versterkt vervolgens het negatieve imago dat de Roma al hebben.
Nieuwegein is vorig jaar begonnen met de integrale aanpak van de Roma-problematiek, nadat was gebleken dat alle projecten van de dertig jaar ervoor niet hadden geholpen de maatschappelijke positie van de groep te verbeteren. Hoewel Nieuwegein het nog te vroeg vindt om van een succes te spreken, is wel gebleken dat sinds de start van het project meer Roma-kinderen de basisschool bezoeken.

Lubbinge voert binnen het project Wisselgeld ook individuele gesprekken met Roma. Volgens hem zijn Roma bang geworden sinds de discussie in Frankrijk, waar Roma werden uitgezet. 'Daarvan is in Nederland geen sprake. Maar ik zeg hun wel: dat jullie vaak worden besproken, houdt ook verband met jullie gedrag. We zijn goed op weg maar er is nog een lange weg te gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden