Nieuwe zaal van Melkweg gaat in het najaar open

De Melkweg in Amsterdam krijgt een nieuwe concertzaal. De zaal, die plaats biedt aan duizend bezoekers, wordt op 16 november officieel geopend....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De uitbreiding van het centrum voor pop-, dans- en wereldmuziek is nodig omdat het podium van de oude zaal (8,5 bij 4,5 meter) voor veel bands te klein is, aldus directeur Cor Schlösser: 'Een band met een beetje decor kon er bij ons niet in.' Bovendien laat het zicht in de L-vormige zaal met pilaren soms te wensen over.

De nieuwe zaal komt in een oude opslagruimte van het voormalige suikerpakhuis. Deze ruimte bevindt zich op de benedenverdieping, links van de huidige grote zaal.

De Melkweg hoopt met de nieuwe zaal ook een nieuw publiek binnen te halen. Zo zal er in het volgende seizoen onder andere jazzrock geprogrammeerd worden, een genre dat tot nu toe nauwelijks aan bod kwam. In de oude zaal zal meer theater te zien zijn dan voorheen. Daarnaast zal er vaker gelegenheid zijn voor organisaties en scholen om in de Melkweg manifestaties te organiseren.

In de nieuwe zaal komt een podium over de hele breedte, van 15,5 bij 6,5 meter. Het middendeel van de zaal wordt verlaagd en aan weerszijden komen tribunes, waardoor volgens Schlösser beter zicht ontstaat. De kosten van de verbouwing, inrichting en de licht- en geluidsapparatuur bedragen ruim vier miljoen gulden. De gemeente Amsterdam draagt 1,5 miljoen bij, het ministerie van OCW twee ton. De rest komt van fondsen en leningen.

Bij de opening van de tweede zaal zal het cultuurcentrum nabij het Leidseplein ook stilstaan bij het 25-jarig jubileum. Dat gebeurt onder meer met de presentatie van een boek over de geschiedenis van het gebouw: Suiker, melk en popmuziek. Het pand deed achtereenvolgens dienst als suikerpakhuis, melkfabriek en multi-mediacentrum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden