Nieuwe wijken zien af van 'grijs' water

In steeds meer nieuwbouwwijken worden de plannen geschrapt voor een tweede waterleidingnet waardoor minder zuiver 'grijs' water moet stromen. Soms worden de al aangelegde extra leidingen weggehaald, omdat het milieurendement in de meeste gevallen negatief is....

Het leek het ei van Columbus: een tweede waterleidingnet in de woning, waardoor iets minder schoon water moest gaan stromen voor het toilet, de douche en de was. Dat zou zuiver drinkwater besparen en dus goed zijn voor het milieu, want het zou zonde zijn om met vele liters zuiver, kostbaar drinkwater een plasje weg te spoelen.

Maar die gedachte bleek ongegrond. 'Alleen in bijzondere situaties heeft het zin een tweede net aan te leggen', zegt de woordvoerder van de Vereniging van Waterleidingbedrijven in Nederland (Vewin). 'Dat is het geval als er grondwater in verdroogde gebieden wordt bespaard. In de andere gevallen vind ik het onzin.'

Tijdens de 'milieugolf' van begin jaren negentig kwam er bijna geen wijk van de grond zonder gescheiden waterleidingnet. De bron voor het tweede net verschilt van geval tot geval. Bij één project met een 'grijze' waterleiding wordt het regenwater dat op de wijk valt, verzameld. Dat wordt gebruikt voor de was. Het vuile waswater stroomt met het water uit de gootsteen en de douche naar een vijver in de buurt, waar het wordt gezuiverd. Dat gaat terug in het tweede net voor het spoelen van het toilet en het besproeien van de tuin. Zo kan tot 60 procent worden bespaard op schoon drinkwater.

Het tij voor deze ontwikkeling keerde toen minister Pronk van Milieubeheer dit voorjaar een brief stuurde naar de Tweede Kamer waarin hij waarschuwde voor het gebruik van grijs water. Hij wees op de gevaren voor de volksgezondheid. De kans bestaat dat kinderen per ongeluk het niet helemaal zuivere water uit een buitenkraan drinken.

Daarnaast bleek uit onderzoek dat de milieuwinst van een gescheiden waterleiding tegenvalt. Er moeten dubbele leidingen worden gelegd. Er moeten twee keer zoveel pompen worden geïnstalleerd. En dat kost veel geld. Ook moet de grondstof van het grijze water worden gezuiverd, wat veel moeite en energie vergt. Er moet vaak te veel geld bij ten opzichte van een traditioneel net met alleen zuiver drinkwater.

De Vewin wijst erop dat het systeem met de zuiveringsvijver alleen goed werkt als de bewoners in de wijk gemotiveerd meedoen. 'Als iemand een keer wat terpentine door de gootsteen spoelt, is de zuiveringsvijver uitgeschakeld', zegt de woordvoerder.

Ook zijn er onverwachte problemen bij het gebruik van niet kraakhelder water bij het doorspoelen van het toilet. De pot blijft dan niet stralend wit en de kans is groot dat er agressieve, milieuonvriendelijke middelen nodig zijn voor de schoonmaak.

De stichting Natuur en Milieu blijft voorstander van een gescheiden waterleiding, maar is een minder fel voorstander dan enige jaren geleden. 'We zien in dat je het niet overal moet invoeren. Let op het milieurendement', zegt B. Hermans van Natuur en Milieu. 'Wij denken dat het systeem zin heeft als het grondwater uitspaart. We zullen het in die gevallen blijven stimuleren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden