NieuwsIJburg

Nieuwe wijk in IJburg is al bijna klaar, maar Halsema strijdt nog met commissie over de straatnamen

Het streven om bij de benaming van Amsterdamse straten recht te doen aan de diversiteit van de stad, verloopt niet zonder slag of stoot. Burgemeester Femke Halsema heeft bij herhaling suggesties afgewezen van de commissie die haar adviseert over namen voor nieuwe straten, pleinen en bruggen.

Luchtfoto van IJburg.Beeld Raymond Rutting

De spanning spitst zich toe op een nieuwe wijk in IJburg. De Commissie naamgeving openbare ruimte (de ‘cnor’) adviseerde de burgemeester aanvankelijk om de straten van die wijk te vernoemen naar hoofdrolspelers van de Slag om de Zuiderzee in 1573. Halsema zag daar niets in. ‘Van straten vernoemd naar zeehelden hebben we wel genoeg.’ Ook zou vervolgens weer van alle uitverkoren zeegeuzen gecheckt moeten worden of ze geen verleden in de slavenhandel hebben.

Geen Mazurkaplein

Het stadsbestuur deed de cnor de suggestie om de straten te vernoemen naar leiders van slavenopstanden. Maar dat zag de cnor niet zitten, onder meer omdat een deel van die helden al elders in de stad wordt geëerd. Dat zou tot verwarring kunnen leiden. Daarom besloot de inmiddels mokkende commissie van historici en  deskundigen de diversiteit in de stad te eren door de straten ‘politiek correct’ te vernoemen naar internationale dansstijlen. Maar namen als ‘Mazurka’ en ‘Merengue’, vond de burgemeester wel een erg oubollige oplossing om recht te doen aan ‘de moderne samenleving’.

Burgemeester Femke Halsema.Beeld ANP

Femke Halsema bevestigde dat donderdag in de Amsterdamse gemeenteraad. Ze wees de raadsleden erop dat de politiek in de stad al in 2016 heeft besloten dat de straatnaambordjes in de stad minder het domein zouden moeten zijn van witte mannen. ‘Dus toen zij met het idee kwamen van die kapiteins uit de 16de eeuw, heb ik de commissie er gewoon op gewezen dat dat niet in lijn is met het beleid van de stad.’

Resultaat van al het gekissebis is dat de wijk in kwestie inmiddels al bijna af is. De cnor kan niet op eigen houtje namen doordrukken, dat is de bevoegdheid van de burgemeester. Maar Halsema – die na het herhaaldelijk uitspreken van het woord cnor concludeerde dat de commissie misschien zelf ook wel aan een nieuwe naam toe is – gaat ook niet op eigen houtje namen bedenken. Ze wacht dus met smart op een advies waar ze wel mee kan leven.

Als de burgemeester dat advies niet tijdig krijgt, zal ze de straten desnoods tijdelijk nummers geven, zei Halsema donderdag tijdens een schorsing. ‘In de raad is gezegd dat je namen wilt die honderd jaar meekunnen, dat is belangrijker dan dat ze er snel zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden