Nieuwe wetten tegen zware mishandeling Pakistaanse vrouw

Het Pakistaanse parlement heeft een serie wetten aangenomen die miljoenen Pakistaanse vrouwen moeten beschermen tegen veel voorkomende vormen van mishandeling. Mensenrechtenactivisten hebben de nieuwe wetten gisteren geprezen maar benadrukken dat het pas een eerste stap is.

Azim Mai werd door haar man met zuur bewerkt. Foto ap

'Dit is een geweldig resultaat voor de vrouwen van Pakistan, voor de maatschappij en voor organisaties die zich de afgelopen dertig jaar hebben ingezet om dergelijke wetten aangenomen te krijgen', zei Nayyar Shabana Kiyani, die uit naam van een vrouwenrechtengroep voor de wetten lobbyde.

In Pakistan komt geweld tegen vrouwen vaak voor. Vorig jaar gooide de echtgenoot van Azim Mai zuur in het gezicht van zijn vrouw omdat ze weigerde hun twee zonen te verkopen. De 35-jarige Mai is dusdanig verminkt dat ze geen werk als huishoudster meer kan vinden.

Onder de nieuwe wet worden dergelijke misdrijven zwaarder bestraft en worden praktijken als de uithuwelijking van jonge meisjes om stammengeschillen te beslechten en het voorkomen dat vrouwen eigendommen erven strafbaar. Aanvallen met zuur worden onder de nieuwe wet met een gevangenisstraf van ten minste veertien jaar en een boete van omgerekend zo'n 8500 euro bestraft.

Mai is blij met de nieuwe wetgeving, maar zou willen dat daders van dergelijke misdrijven nog zwaarder bestraft worden, ook haar man. 'Ik heb mijn baan en mijn gezicht verloren en ik heb te maken met honger en armoede. Ik ben blij dat deze wet is aangenomen, maar ik zal alleen tevreden zijn als de autoriteiten zuur in het gezicht van mijn echtgenoot gooien.'

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.