Nieuws

Nieuwe wet South Carolina verbiedt nagenoeg alle abortussen

De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Henry McMaster, heeft donderdagavond (lokale tijd) een wet ondertekend die bijna alle abortussen in de staat verbiedt. De nieuwe wet staat alleen abortussen toe onder bepaalde omstandigheden, zoals verkrachting, incest of als het leven van de moeder in gevaar is.

Redactie
De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, houdt de even eerder door hem getekende nieuwe abortuswet omhoog. De Republikein noemde het verbod op abortus een van zijn prioriteiten. Beeld AP
De gouverneur van South Carolina, Henry McMaster, houdt de even eerder door hem getekende nieuwe abortuswet omhoog. De Republikein noemde het verbod op abortus een van zijn prioriteiten.Beeld AP

Het is een van de strengste abortusverboden, die abortus niet toestaat zodra er een hartslag bij de foetus is vastgesteld. Wie dat toch doet, riskeert een gevangenisstraf. Een foetus heeft na zes weken al een hartslag, maar over het algemeen wordt in de Verenigde Staten een foetus pas na 24 weken als levensvatbaar gezien.

Planned Parenthood, de Amerikaanse gezondheidsorganisatie voor vrouwen, noemt de wet ongrondwettelijk en heeft een rechtszaak tegen de staat aangespannen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat de grondwet het abortusrecht van vrouwen beschermt.

Verschillende staten hebben soortgelijke abortuswetten als in South Carolina aangenomen, waarbij de meeste nog worden aangevochten in de federale rechtbank. In Iowa werd een dergelijke wet in 2019 nietig verklaard door een staatsrechtbank. ‘Het staat buiten kijf dat een hartslag merkbaar is ver voordat de foetus levensvatbaar is’, was de conclusie van het vonnis toen.

McMaster, een Republikein, noemt een verbod op abortus een van zijn prioriteiten. ‘Er kloppen nu heel veel gelukkige harten in South Carolina’, zei hij tijdens het ondertekenen van de wet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden