'Nieuwe wet probleem voor bijstandsmoeder'

Thea Jansen is 35 jaar en heeft drie kinderen, van zeven, negen en twaalf jaar oud. Ze is gescheiden en zit in de bijstand....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Dit (verzonnen) voorbeeld stond centraal in de bijzondere rechtszitting die de Vrouwenbond FNV vrijdag organiseerde in het vakbondsmuseum in Amsterdam. De rechtszaak was uitgangspunt van een discussie over de herinrichting van de Algemene Bijstandswet. Leden van de Tweede Kamer en vakbondsvertegenwoordigers gaven hun mening over de nieuwe wet.

In die wet, die volgend jaar in moet gaan, krijgen alleenstaande ouders een sollicitatieplicht. Alleen ouders met kinderen tot vijf jaar zijn daarvan vrijgesteld. Nu geldt dat voor alleenstaande ouders met kinderen tot twaalf jaar.

De nieuwe wet levert volgens H. ter Doest van de Vrouwenbond FNV problemen op. 'Alleenstaande vrouwen zijn zeer gemotiveerd om te werken. Maar dan moet het mogelijk zijn parttime te werken of kinderopvang te regelen', zegt ze. De Vrouwenbond vindt dat Den Haag algemene richtlijnen moet geven, zodat alleenstaande ouders werk en de zorg voor de kinderen kunnen combineren.

De politici van de PvdA, D66 en de VVD wilden die taak niet op zich nemen. Zij schuiven de verantwoordelijkheid af op de gemeenten. Niet voor niets geeft het rijk de gemeenten meer vrijheid in de uitvoering van de wet. 'Je kunt geen landelijke richtlijnen geven, want er zijn te veel verschillen tussen gemeenten. In een stad heerst een andere situatie dan in een dorp', zegt S. Noorman-den Uyl (PvdA).

Volgens O. Scheltema-de Nie van D66 moeten de gemeenten maatwerk leveren. Zij en VVD-lid H. van Hoof grepen de discussie aan om te pleiten voor de versoepeling van de winkelsluitingswet.

Rechter M. Wildenburg, die de discussie leidde, maakte zich zorgen over de rechtspraak, als elke gemeente een eigen beleid voert. 'Dat is voor de rechtsspraak een ramp.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden