Nieuwe wet moet Duitse Bundeswehr weer 'attraktiv' maken

Werken in deeltijd, een laptop van de baas, kinderopvang, meer geld bij overwerk, betere douches op de arbeidsplaats. Ursula von der Leyen, de Duitse minister van Defensie, wil het werken bij de Bundeswehr voor jonge Duitsers aantrekkelijker maken. Er zijn te weinig Duitse mannen en vrouwen die een carrière bij het leger overwegen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek bij soldaten van de Duitse Bundeswehr in Kunduz in 2013.Beeld reuters

Von der Leyen (CDU), de eerste vrouw die het in Duitsland tot minister van Defensie bracht, speelde al langer met de gedachte om van de Bundeswehr een modernere werkgever te maken. Onlangs maakte ze 750 miljoen euro vrij om de verouderde kazernes te vernieuwen ('vom neuen Duschkopf bis zur dringenden Dachsanierung'), nu mag de Bondsdag zich buigen over een wetsontwerp waarin de arbeidsvoorwaarden van het leger helemaal op de schop gaan.

Over de onmogelijke naam van het wetsvoorstel - 'Bundeswehr-Attraktivitätssteigerungsgesetz', ambtelijke afkorting: 'BWAttraktStG' - mag wat lacherig worden gedaan in de Duitse media, de inhoud liegt er niet om. De Bundeswehr blijkt een ouderwetse werkgever, waar het werken voor jonge professionals nauwelijks aantrekkelijk is. Von der Leyen, voorheen al eens minister van Gezin, senioren, vrouwen en jeugd, wil daarin snel verandering brengen. 'Het leger moet gezinsvriendelijker worden.'

Ook in Duitsland bestaat geen dienstplicht meer; die werd tot ontzetting van veel conservatieve politici en bejaarde generaals in 2011 door Angela Merkel afgeschaft. Het gevolg is dat de Bundeswehr met zijn 180 duizend werknemers tegenwoordig op de arbeidsmarkt moet concurreren met andere werkgevers. Veel jonge Duitsers vinden een carrière bij het leger niet aantrekkelijk: lage lonen, weinig ontplooiingsmogelijkheden, slecht betaald overwerk, en tegenwoordig ook nog eens de kans naar lastige conflictgebieden te worden uitgezonden.

Von der Leyen pleit in haar voorstel onder meer voor ouderschapsverlof en deeltijd. 'Mijn doel is om het leger een van de aantrekkelijkste werkgevers in Duitsland te maken', zei de minister zondag in Bild am Sonntag. 'Ik wil dienst en familie verenigbaar maken.' Ook wil de moeder van zeven kinderen de kinderopvang in de kazernes uitbreiden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel op bezoek bij soldaten van de Duitse Bundeswehr in Kunduz in 2013.Beeld reuters

Lonen

Daarnaast moeten de lonen flink omhoog en mag er in normale tijden niet langer dan 41 uur per week worden gewerkt. Bij overwerk moet de huidige uurvergoeding voor een gewone soldaat, 4,50 euro, drastisch omhoog: naar een bedrag tussen de 11 en 25 euro.

In de hogere legerkringen is positief gereageerd op de daadkracht van Von der Leyen. Ooit ging het in het Duitse leger vooral om kwantiteit (hoe meer soldaten, hoe beter), nu gaat het ook hier vooral om de kwaliteit van het personeel, zegt Harald Kujat, een voormalige inspecteur-generaal van de Bundeswehr.

Kujat vraagt zich wel af waar het geld voor de vernieuwingen vandaan moet komen. Duitsland geeft 1,3 procent van het bruto binnenlands product uit aan defensie (in Nederland is dat 1,4 procent). Volgens Kujat moet dat, 'conform de afspraken met de NAVO', snel stijgen naar 2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden