Nieuwe wet Iran maakt huwelijk tussen vader en stiefdochter mogelijk

Het Iraanse parlement heeft een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt dat mannen met hun geadopteerde dochters trouwen vanaf de leeftijd van 13 jaar. Mensenrechtenactivisten maken zich ernstig zorgen en stellen dat de wet pedofilie legaliseert. Dat schrijft The Guardian.

Een Iraans meisje neemt deel aan het vrijdaggebed bij de Universiteit van Teheran. Beeld EPA

De wet, die zondag door het parlement is geloodst, is zogenaamd bedoeld 'om de rechten van het kind te beschermen'. Een huwelijk tussen vader en stiefdochter mag dan ook alleen als 'het in het belang is van het kind'.

Vooralsnog is de wet nog niet van kracht, want - zoals gebruikelijk in Iran - moet deze eerst door de Raad van Hoeders goedgekeurd worden. Deze raad, bestaande uit klerken en juristen, kijkt of de wetgeving in strijd is met de islam. Een eerder wetsontwerp, waarin een totaalverbod op het trouwen met geadopteerde kinderen was opgenomen, werd door de raad niet geratificeerd.

Mensenrechtenactivisten vrezen nu dat parlementariërs nieuwe voorwaarden aan een huwelijk tussen vader en stiefdochter hebben gesteld om de juristen en klerken, die als uiterst conservatief te boek staat, tevreden te stellen.

Toestemming van de vader
In de Islamitische Republiek van Iran is het al langer mogelijk dat meisjes op jonge leeftijd trouwen. Dat kan vanaf 13 jaar, maar alleen als de vader daarvoor toestemming geeft. Jongens kunnen vanaf 15 jaar trouwen. Ook meisjes onder de 13 jaar kunnen trouwen, maar dan is toestemming van een rechter vereist. Tot nu toe is het trouwen met stiefkinderen verboden in Iran.

Volgens de Iraanse website Tabnak zijn er in 2010 zo'n 42.000 kinderen tussen de 10 en 14 jaar getrouwd. Alleen al in de hoofdstad Teheran zijn er 75 kinderen onder de 10 jaar getrouwd.

Shadi Sadr, een mensenrechtenadvocaat van de in Londen gevestigde actiegroep Justice for Iran, zegt in een interview met The Guardian dat ze vreest dat de Raad van Hoeders de wet zal goedkeuren. En dat terwijl de nieuwe, als gematigd bekend staande president van Iran, Hassan Rohani, momenteel toenadering tot het Westen zoekt. Hij wil onder andere binnen 3 tot 6 maanden een deal bereiken over zijn nucleaire programma, zo zei hij in een interview met The Washington Post.

'Als een vader zijn geadopteerde dochter trouwt die minderjarig is en hij heeft seks met haar, dan is dat verkrachting', zegt Sadr in The Guardian. 'Het maakt geen deel uit van de Iraanse cultuur om met je geadopteerde kind te trouwen. Uiteraard komt incest in Iran voor zoals dat ook min of meer in andere landen in de wereld voorkomt. Maar deze wet legaliseert pedofilie, brengt onze kinderen in gevaar en normaliseert deze misdaad in onze cultuur.'

Positieve kanten
Volgens Sadr bagatelliseren functionarissen in Iran het seksuele aspect van dergelijke huwelijken, door op de positieve kanten van de wet te wijzen. Bijvoorbeeld dat het het probleem van de hijab (de hoofddoek) oplost. Van een geadopteerde dochter wordt verwacht dat ze een hijab draagt als ze haar stiefvader ziet, net zo goed als dat de moeder zich moet bedekken voor haar geadopteerde zoon, als hij de huwbare leeftijd heeft bereikt.

'Met deze wet kun je een pedofiel zijn en je aas krijgen onder het voorwendsel van het adopteren van kinderen', aldus Sadr.

Of de wet geratificeerd wordt, moet nog blijken. Sommige experts geloven dat het in strijd is met de geloofsprincipes van de islam en dat de Raad van Hoeders daarom ook dit wetsontwerp niet goed zal keuren.

 
Met deze wet kun je een pedofiel zijn en je aas krijgen onder het voorwendsel van het adopteren van kinderen.
Een net getrouwde Iraanse bruid. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden