nieuws

Nieuwe website voor ‘prullenbakvaccins’ moet prikverspilling tegengaan

Wie zich wil laten inenten met een vaccin dat anders verloren gaat, kan zich vanaf maandag wenden tot een nieuwe website: prullenbakvaccin.nl. De initiatiefnemers willen verspilling van vaccins tegengaan. Het ministerie is minder blij met het idee.

Arnout le Clercq
null Beeld ANP
Beeld ANP

Het begon in de Zwolse praktijk van huisarts Marco Blanker. Door een samenloop van omstandigheden moest hij onlangs 58 vaccins weggooien. Er waren veel te weinig mensen komen opdagen en ze hadden teveel vaccins voorbereid. Een foto van de vaccins in een prullenbak die Blanker op Twitter zette, kreeg talloze reacties.

Bij andere praktijken blijven minder vaccins over, denkt de huisarts, maar dat er vaccins worden weggegooid, staat vast.

Nu is er dus de website prullenbakkenvaccin, een initiatief van Blanker met twee andere medische professionals en een softwareontwikkelaar. Huisartsen kunnen zich registreren. Als ze denken aan het einde van de dag vaccins over te hebben, kunnen ze dat doorgeven. Wie een vaccin wil, kan dan naar de praktijk komen. Zo vinden ‘prullenbakvaccins’ alsnog een gewillige arm.

Minister niet blij

Het initiatief schoot het ministerie in het verkeerde keelgat. De vaccins zijn van het RIVM en het is ‘niet aan anderen’ om de prikken te verdelen, zei het ministerie tegen persbureau ANP. Vervolgens verdelen ‘vaccinmakelaars’ van het RIVM de inentingen, zodat de inentingen bij kwetsbaren en ouderen terechtkomen. Volgens het ministerie worden er juist weinig vaccins verspild. ‘Het kan best zo zijn dat de spillage percentueel meevalt’, zegt Blanker, ‘maar elk vaccin is er één’.

‘Ze hebben het niet goed gelezen,’ vervolgt Blanker. ‘Dit laat weer eens zien hoe ver het ministerie van de praktijk af staat. Die vaccinmakelaars kunnen alleen vaccins verplaatsen als ze nog in een gesloten ampul zitten en niet al zijn ‘opgetrokken’, zoals dat heet. Die vaccins kunnen nergens naartoe, ‘want dat mag niet volgens de regels van het RIVM.’ Het doel is louter om de restjes op te maken, aldus de huisarts. ‘We organiseren niet een rave-party waar honderden mensen een vaccin krijgen.’

Overigens is er geen garantie dat wie een prik wil, er ook daadwerkelijk één krijgt. ‘Het gaat om vaccins die mogelijk overblijven. Daar vragen we begrip voor.’ Inmiddels hebben ongeveer vijftig praktijken zich aangemeld, volgens Blanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden