Nieuwe VVD-partijvoorzitter Christianne van der Wal wil meer gezelligheid, minder integriteitsschendingen

De vloggende wethouder werd zaterdag verkozen tot nieuwe voorzitter van de VVD. Ze zal moeten afrekenen met de erfenis van haar voorganger.

Christianne van der Wal.Beeld anp

De VVD heeft na het pijnlijke vertrek van crematoriummiljonair Henry Keizer een nieuwe voorzitter. Christianne van der Wal wil meer gezelligheid en minder integriteitsschendingen.

De verkiezing van Christianne van der Wal (43) was zaterdag een formaliteit. De wethouder Economische Zaken en Werkgelegenheid uit Harderwijk kreeg in september al de zegen van het partijbestuur en premier Rutte figureerde in een verkiezingsspotje. Haar eenzame tegenstander, Bram Cool, miste de statuur en naamsbekendheid om een serieuze verkiezingsstrijd te ontketenen. De kandidaat van het partijestablishment kwam nooit in gevaar.

Entourage van Rutte

De VVD blijft een strak aangestuurde machine met helemaal aan de top Mark Rutte, nu al meer dan een decennium partijleider. Van der Wal treedt vanaf nu toe tot zijn entourage. De vloggende wethouder - ze heeft een eigen youtube-kanaal - zal voortaan aanschuiven bij het wekelijkse bewindspersonenoverleg op donderdag en wordt onderdeel van het 'kernteam' dat de strategie bepaalt.

Van der Wal, die een achtergrond heeft in 'bouwmanagement' en 'facilitaire dienstverlening', staat al langer op de radar. Ze werkte voor het VVD-opleidingsinstituut, de Haya van Somerenstichting, en is sinds 1,5 jaar lid van het hoofdbestuur. In Harderwijk gingen al jaren geruchten dat ze voorbestemd was voor het grote werk, meldde de regionale krant De Stentor eerder.

Erfenis

De nieuwe voorzitter, die ook wethouder blijft, zal moeten afrekenen met de erfenis van haar voorganger. De in mei afgetreden Henry Keizer beloofde korte metten te maken met integriteitsschendingen binnen de VVD, maar raakte zelf in opspraak toen bleek dat zijn crematoriumimperium was gebouwd op een dubieuze deal met een ingeslapen ideële vereniging. Zelfs de steun van Rutte kon uiteindelijk zijn positie binnen de VVD niet redden.

Van der Wal wil de partij nu eindelijk verlossen van 'de integriteitskwesties'. Ze stelt voor dat VVD'ers twee keer per jaar met elkaar discussiëren over 'integriteitsdilemma's' om de bewustwording te vergroten. Ook wil ze dat VVD'ers kritischer op elkaar worden.

De voormalige hbo-docent zal ook hopen dat ze de teruggang in het ledenaantal kan afremmen. De VVD mag dan al jaren de grootste partij zijn in de Tweede Kamer, de leden lopen ondertussen gestaag weg. In 2007 hadden de liberalen nog ruim 40 duizend leden, nu nog zo'n 26 duizend. Vijf partijen zijn inmiddels groter en ook FvD hoopt binnenkort de VVD voorbij te schieten.

Gezelliger

De VVD moet weer gezelliger worden, vindt de wethouder, die in haar vlogs graag de woorden 'leuk' en 'geweldig' gebruikt. De discussiestukken en nota's over de structuurwijzigingen die Keizer heeft doorgevoerd gaan 'de boekenkast in'. De lokale afdelingen moeten weer meer ruimte krijgen. Het biertje na de vergadering moet weer net zo belangrijk worden als de vergadering zelf. Ze prees de VVD in een vlog aan als 'een echte netwerkpartij'.

Van der Wal moet zich daarnaast voorbereiden op een mogelijke leiderschapswisseling. Rutte heeft gezegd tot 2021 te willen aanblijven, maar tegelijkertijd leeft binnen de partij het besef dat een discussie over zijn toekomst de komende jaren onvermijdelijk is. Van der Wal zal de VVD bij een eventuele wisseling moeten behoeden voor het lot van PvdA en CDA toen die afscheid namen van hun premier. Beide partijen kwamen daarna in een vrije val terecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden