Nieuwe vriendin kroonprins is van rooms-katholieke huize

De nieuwe vriendin van kroonprins Willem-Alexander, Maxima Zorreguieta, is rooms-katholiek. Dit kan grote gevolgen hebben voor de vorm van de kerkelijke inzegening bij een eventueel huwelijk....

Kardinaal Simonis, hoofd van de r.k. kerk in Nederland, wilde nog niet reageren op het nieuws dat Maxima Zorreguieta rooms-katholiek is. Volgens zijn woordvoerder wacht de kardinaal af tot het moment dat een verloving wordt aangekondigd.

'Hij vindt het te voorbarig om nu al te spreken over een mogelijke gang van zaken', aldus de woordvoerder.

Wel hoopt de kerkprovincie dat er in een eerder stadium dan bij het huwelijk tussen prins Maurits en Marilène van den Broek overleg zal zijn over een mogelijke kerkelijke viering. Destijds verklaarde het aartsbisdom dat het koninklijk huis evenveel aandacht aan de regels en het protocol van de r.k. kerk diende te schenken als aan het eigen protocol.

Aanleiding was het feit dat tijdens de eucharistieviering onder meer prinses Juliana ter communie ging, iets dat formeel alleen aan katholieken is toegestaan.

De familie Zorreguieta frequenteert de Onze Lieve Vrouwe van Pilarkerk in de wijk Recoleta in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De informatie is afkomstig van de secretaresse van de parochie. Maxima is daar overigens niet gedoopt.

In Argentinië worden de doopregisters per parochie bijgehouden. Toen Maxima werd geboren, woonde de familie in een andere wijk in Buenos Aires.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden