Nieuwe voorzitter Hamer wil SER terug in hart van de polder

Nu de polder terug is van weggeweest, moet ook de Sociaal-Economische Raad (SER) verloren terrein terugwinnen. Vakbeweging en werkgevers moeten samen de uitwerking van nieuwe wetgeving volgen, zoals de decentralisaties op de arbeidsmarkt en in de zorg. Als de praktijk niet strookt met de bedoeling van de wet, dan gaat de SER het kabinet adviseren over oplossingen.

Mariëtte Hamer. Beeld anp

Dit wil Mariëtte Hamer, de kersverse voorzitter van de SER en oud-Tweede Kamerlid van de PvdA. Zij ontvouwt haar agenda vandaag in een interview met de Volkskrant. De SER, bestaande uit vakbeweging, werkgevers en kroonleden uit de wetenschap, adviseert de regering van oudsher over kabinetsplannen. Hamer voegt daar een belangrijke taak aan toe met het volgen van de praktijk en de problemen daar.

Hamer is de peetmoeder van het Sociaal Akkoord dat het kabinet vorig jaar met vakbeweging en werkgevers sloot. In het regeerakkoord van 2012 kwamen VVD en PvdA een reeks grote hervormingen overeen, zoals de verkorting van de WW, het ontslagrecht, de overdracht van de zorg voor arbeidsgehandicapten aan gemeenten en de verplichting voor werkgevers om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Hamer voorzag voor elk van deze hervormingen grote problemen met de sociale partners. Die hadden tijdens de formatie al aangedrongen op overleg. Daarom liet Hamer, na ruggespraak met PvdA-leider Diederik Samsom, in het regeerakkoord een passage opnemen dat dat overleg er zou komen. Dit leidde in april 2013 tot het akkoord.

Dagnotering
Vrijwel alle grote hervormingsplannen zijn inmiddels in wetgeving omgezet en worden volgend jaar ingevoerd. Hamer ziet dit als een dagnotering. 'De gedachte dat het klaar is als je een wet hebt gemaakt, is heel ouderwets. De samenleving ontwikkelt zich permanent. Een wet is korter actueel. Je legt vast welke ontwikkeling gaande was, wat je wenselijk vindt, hoe je wilt bijsturen.'

Hamer wil dat de SER voortaan zonodig over bijsturing adviseert. 'De SER moet berichten: dat gaat niet goed, stel het beleid bij. Dat kan, omdat de partijen uit praktijk en wetenschap hier toch al bij elkaar zitten.'

Lees vandaag in de Volkskrant het hele interview met Mariëtte Hamer.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden