Nieuwe Vakbeweging mikt op juni

De plannen voor de Nieuwe Vakbeweging moeten rond 1 mei klaar zijn. Een maand later kan de nieuwe vakbond worden opgericht. Dat heeft kwartiermaakster en PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma maandag gezegd tijdens een persconferentie waarop bekend werd gemaakt wie de nieuwe vakbond vorm gaan geven.

NANDA TROOST

AMSTERDAM - 'Wij gaan vooral horen en zien wat voor vakbeweging Nederland nodig heeft, zodat wij daar met z'n allen aan kunnen bouwen', zei Klijnsma.

De andere kwartiermakers zijn Marjan van Noort, Frank Bluiminck, Michel Donners en Tuur Elzinga. Met uitzondering van Klijnsma zijn zij actief (geweest) binnen de vakbeweging. 'We hebben een team samengesteld met mensen die hun sporen hebben verdiend in de volle breedte van de vakbeweging', zei Han Noten tijdens de persconferentie, waarbij ook medeverkenner Herman Wijffels en FNV-voorzitter Agnes Jongerius aanwezig waren. Jongerius zei 'zeer blij' te zijn met de aanbevelingen van de verkenners.

De kwartiermakers gaan de komende weken vooral praten om duidelijk te krijgen hoe de Nieuwe Vakbeweging eruit moet gaan zien. 'Ik wil bij iedereen mijn oor te luisteren leggen', zei Klijnsma . 'Er komt straks een nieuw voertuig en wij gaan de mensen verleiden daarin mee te rijden.'

Klijnsma noemde de betrokkenheid bij de vakbeweging in Nederland heel groot, ook bij werkgevers en politiek. 'Maar de verhoudingen in de wereld zijn erg veranderd. Het wordt tijd dat de vakbeweging zich aanpast aan de 21ste eeuw.' Daarmee doelde ze op de veranderende arbeidsmarkt, waar een vaste baan steeds minder de norm is. 'Ook de werkgever is niet meer de baas en de kapitalist; dat is tegenwoordig vaak de aandeelhouder.'

De FNV was vorig jaar tot op het bot verdeeld door het pensioenakkoord, dat voorzitter van de vakcentrale Jongerius had gesloten met het kabinet en de werkgevers. Vooral FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV keerden zich tegen het akkoord, waardoor de FNV uiteen dreigde te vallen. Noten (Eerste Kamerlid, PvdA) en Wijffels (voormalig SER-voorzitter, CDA) werden aangezocht om een oplossing uit het conflict te vinden en kwamen met het Akkoord van Dalfsen: de FNV houdt op te bestaan en gaat op in een nieuwe, brede vakbeweging.

VNO-NCW hoopt dat de vakbeweging snel de rijen sluit, zodat er weer een onderhandelingspartner is om de problemen in de economie aan te kunnen pakken, aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden