'Nieuwe vaccins tegen pneumokokken werken’

De nieuwe vaccins tegen pneumokokkenziektes als hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en longontsteking werken goed. Dat concludeert de Gezondheidsraad, een adviesorgaan van de regering, in een rapport dat woensdag wordt aangeboden aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

ANP

Baby's krijgen sinds 2006 standaard de vaccinaties tegen de pneumokokken toegediend. In de eerste jaren kregen de kinderen een vaccin dat zeven veelvoorkomende typen van de pneumokokkenbacterie onschadelijk maakte. Hiermee kon 70 procent van de ziekten die zijn veroorzaakt door de gevaarlijke bacterie, worden voorkomen.

Fabrikanten hebben inmiddels nieuwe vaccins ontwikkeld die dekking bieden tegen dertien typen. De Gezondheidsraad adviseert de minister dit nieuwe vaccin standaard in te voeren. Kinderen moeten het in vier doses toegediend krijgen. De verwachting is dat de gevaarlijke pneumokokkenbacterie op die manier nog verder kan worden teruggedrongen.

Het onderzoek van de Gezondheidsraad staat los van de ophef enkele maanden geleden na de plotselinge dood van drie baby's vlak nadat ze waren gevaccineerd. Onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft inmiddels uitgewezen dat de vaccins veilig waren. De kinderen zijn door andere oorzaken, bijvoorbeeld wiegendood, gestorven.

Volgens een woordvoerder van de Gezondheidsraad is het standaard dat vaccins voor en na invoering uitvoerig worden onderzocht.

Baby (Colourbox) Beeld
Baby (Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden