Nieuwe Uberbaas wil winst in plaats van schandalen

Khosrowshahi geldt als uitgesproken tegenstander van Trump

Dara Khosrowshahi, de nieuwe baas van Uber, moet een eind maken aan de slechte publiciteit rondom het bedrijf. En winst maken zou onderhand ook leuk zijn.

Beeld Rob Latour/REX/Shutterstock

Uber heeft een nieuwe baas: Dara Khosrowshahi, nu nog ceo van onlinereisbureau Expedia. De 48-jarige Amerikaan van Iraanse afkomst moet het geschonden blazoen oppoetsen van de door schandalen geplaagde taxidienst en er eindelijk een profijtelijk bedrijf van zien te maken. Dit hebben bronnen binnen Uber bevestigd tegen onder andere Bloomberg en AP.

Khosrowshahi is als ceo de opvolger van Travis Kalanick. De medeoprichter van Uber pakte in juni zijn biezen nadat vijf grote aandeelhouders hun vertrouwen in hem hadden opgezegd. Onder Kalanicks bewind struikelde Uber van controverse naar controverse, onder meer over seksuele intimidatie op de werkvloer, bedrijfsspionage tegen Google en het bemachtigen van het medisch dossier van een door een Indiase Uberchauffeur verkrachte vrouw in de hoop haar verhaal in twijfel te trekken.

Uber zelf heeft tot nu toe alleen bevestigd dat het achtkoppige bestuur na drie dagen van vergaderingen een nieuwe bestuursvoorzitter heeft benoemd, maar niet dat het om Khosrowshahi zou gaan. Veel critici van Uber hadden gehoopt op een vrouwelijke bestuursvoorzitter. Meg Whitman, bestuursvoorzitter van Hewlett Packard, werd vaak genoemd als opvolger van Kalanick, hoewel zij zelf geen interesse in de baan zei te hebben. General Electric-topman Jeff Immelt was wel kandidaat, maar hij wist geen meerderheid achter zich te krijgen binnen het Uberbestuur.

Khosrowshahi heeft ruime ervaring in de verkeersindustrie, zij het in een iets andere tak van sport. Hij staat al twaalf jaar aan het roer van het ruim 20 duizend werknemers tellende Expedia, een van de grootste reisbureaus ter wereld. Zakenblad Fortune bombardeerde Expedia onlangs tot een van de beste plekken om te werken in de technologiesector.

Een kwart van de techneuten, en de helft van het totale Expediapersoneel, bestaat uit vrouwen, wat hoog is voor de technologiesector. Dit alles in schril contrast met Uber - door Kalanick ook wel 'Boober' genoemd - waar de moraal onder werknemers laag is, onder meer door het in de doofpot stoppen van verscheidene gevallen van seksuele intimidatie.

Anti-Trump

Khosrowshahi emigreerde in 1978 met zijn ouders vanuit Iran naar de Verenigde Staten, vlak voor de Iraanse Revolutie uitbrak. Zijn familie bezat enkele fabrieken in Iran, onder meer in de farmaceutische industrie. Khosrowshahi werd aan Brown University opgeleid tot elektrotechnicus en werkte vanaf begin jaren negentig eerst zeven jaar voor de prestigieuze New Yorkse zakenbank Allen & Co voordat hij bij Expedia begon. Behalve Expedia-ceo is Khosrowshahi ook bestuurslid van The New York Times en van sportkledingwinkel Fanatics. In 2015 was hij de best betaalde bestuursvoorzitter van Amerika, vooral dankzij een pakket Expedia-aandelen ter waarde van bijna 91 miljoen dollar (76 miljoen euro). Een deel van dat geld loopt hij nu mogelijk mis, omdat hij in ruil voor het aandelenpakket had beloofd tot 2020 te blijven.

Khosrowshahi geldt als uitgesproken tegenstander van president Trump. Diens inreisverbod voor burgers uit Iran en vijf andere moslimlanden noemde hij 'reactionair' en 'naar binnen gekeerd'. Misschien niet verwonderlijk gezien Khosrowshahi's familiegeschiedenis. Toen zijn vader begin jaren tachtig tijdelijk naar Iran terugkeerde om voor Dara's opa te zorgen, werd hij prompt gevangengezet door het Iraanse regime. Pas zes jaar later kon hij terugkeren naar Amerika. 'Mijn moeder voedde drie kinderen op zonder vader', zei Khosrowshahi daarover.

Aan Khosrowshahi de taak om Uber niet alleen naar rustiger vaarwater te loodsen, maar ook winst te gaan maken en zo morrende investeerders tevreden te stellen. Uber verliest geld zoals een herdershond verhaart: elk kwartaal eindigt de taxidienst vele honderden miljoenen dollars in het rood, onder meer door grote investeringen in zelfrijdende taxi's en uitbreiding in de Aziatische markten. Volgens de recentste schattingen is Uber nog altijd 68 miljard dollar (57 miljard euro) waard, maar door uitblijvende winsten taant het vertrouwen onder investeerders.

Khosrowshahi wist Expedia juist zeer profijtelijk te maken. Onder zijn bewind groeide Expedia tot een bedrijf met een jaaromzet van 8,8 miljard dollar (7,3 miljard euro). De winst bedroeg vorig jaar bijna 700 miljoen dollar. Bovendien wist Khosrowshahi de beurswaarde van Expedia in twaalf jaar tijd te verachtvoudigen, iets wat Uberinvesteerders zal interesseren.

Taakopdracht: winst maken en puinruimen

Behalve winst genereren moet Dara Khosrowshahi ook gaan puinruimen bij Uber. Het bestuur van het bedrijf is uiteengevallen in elkaar met rechtszaken bestokende facties.

Sinds Travis Kalanick in juni afzwaaide als topman, stond er een veertienkoppig comité van managers aan het roer. Uber kampt het hele jaar al met een exodus van leidinggevenden, in een aantal gevallen na beschuldigingen van seksuele intimidatie of seksisme.

Kalanicks rechterhand Emil Michael bijvoorbeeld werd ontslagen nadat hij een ex-vriendin van Kalanick onder druk had gezet te zwijgen over het bezoek van hemzelf en andere Ubertopmannen aan een escortbar.

De nieuwste conflicthaard binnen Uber betreft Kalanicks nog altijd niet uitgespeelde rol. Kalanick bezit niet alleen 10 procent van de Uberaandelen, maar ook 16 procent van de stemrechten, waardoor hij nog altijd een grote stempel op het bedrijf kan drukken.

Volgens mede-aandeelhouder Benchmark, een Californische durfkapitalist, zou Kalanick de zoektocht naar een nieuwe ceo frustreren. Benchmark heeft een rechtszaak aangespannen tegen Kalanick, in de hoop hem voorgoed uit het taxibedrijf te kunnen werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.