Nieuwe twist tandartstarieven

De strijd om de tandartstarieven laait weer op. Zorgwaakhond NZa zou vorig jaar ten onrechte hebben geconcludeerd dat tandartsen het experiment met vrije tarieven misbruikten om hun prijzen te verhogen, blijkt uit onderzoek in opdracht van tandartsvereniging ANT. De tandartsen pleiten nu voor een nieuwe proef met vrije tarieven.

AMSTERDAM - Minister Edith Schippers van Volksgezondheid maakte vorig jaar na enkele maanden een vroegtijdig einde aan een experiment met vrije tandartstarieven. Het experiment had eigenlijk drie jaar moeten duren.


Een onderzoek van de zorgautoriteit was de directe aanleiding om de proef te staken. Tandartsen verhoogden, toen ze daar vrij in waren, hun tarieven direct met 10 procent, oordeelde de NZa destijds.


De zorgwaakhond heeft vorig jaar appels met peren vergeleken, stelt het gerenommeerde actuariële onderzoeksbureau Milliband nu op basis van eigen onderzoek. Tandartsen hanteerden in 2011 nog een palet van 480 codes om hun verrichtingen te declareren. Om de tandartsnota te vereenvoudigen, werd het keuzemenu in 2012 teruggebracht tot 180 codes. De hoogte van een vergoeding voor een specifieke verrichting in 2012 laat zich dus lastig vergelijken met die van een jaar eerder.


Tot zover zijn de NZa en de onderzoekers van Milliband het met elkaar eens. Woordvoerders van Milliband en de NZa stellen allebei dat het zinvoller is naar de totale som van de gefactureerde verrichtingen te kijken. De uitkomst van die som lijkt echter niet op voorhand te voorspellen. De NZa houdt vast aan de conclusie dat tandartsen hun tarieven vorig jaar met 10 procent hebben verhoogd. Milliband komt niet verder dan een inflatiecorrectie van 3 procent.


'De NZa heeft een som gemaakt die wij niet kunnen controleren omdat ze in hun rapport geen inzicht geven in de cijfers waarmee ze hebben gerekend', zegt Laurens Roodbol van Milliband. Tandartsnota's zijn vertrouwelijk. Pas na een beroep op de Wet Openbaarheid bestuur verstrekte de zorgautoriteit Roodbol geanonimiseerde databestanden die ten grondslag liggen aan het rapport van Milliband.


De zorgautoriteit ziet in het rapport van Milliband geen aanleiding de discussie over de vrije tandartstarieven opnieuw te voeren. 'Uit de som van de facturen blijkt dat de patiënt vorig jaar wel degelijk 10,7 procent meer is gaan betalen voor mondzorg', aldus woordvoerder Natasja Wijnbeek van de NZa. 'Wij hebben Milliband alle data verstrekt die ze nodig hebben om onze berekeningen te controleren.'


Waarom het onderzoeksbureau tot een andere uitkomst is gekomen, kan ze niet zeggen. 'We zien wel dat Milliband niet alle data heeft gebruikt die we hebben aangeleverd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden