Nieuwe Turkse premier: meer macht Erdogan

De nieuwe Turkse premier Binali Yildirim wil de grondwet wijzigen en de zittende president meer macht geven. Dat zei Yildirim zondag op een extra congres van de AK-partij in Ankara, waar hij unaniem werd gekozen tot nieuwe partijleider. Yildirim kreeg als enige kandidaat alle 1405 stemmen op zijn naam.

Binali Yildirim en zijn echtgenote. Beeld ap

Een nieuwe grondwet geeft Recep Tayyip Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht, iets waar de Turkse president al geruime tijd op aanstuurt. Erdogan streeft naar een presidentschap naar Amerikaans en Frans model.

'De problemen van dit land en de liefde voor dit land zijn de verantwoordelijkheid van de president," zei Yildirim tegen het partijcongres, voorafgaande aan de stemming. Hij riep verder de Europese Unie op helderheid te verschaffen over het migratiebeleid. Daarnaast kondigde hij aan door te gaan met het verbeteren van de democratie en de mensenrechten in Turkije, of het land zich nu wel of niet mag aansluiten bij de Europese Unie.

Bondgenoot

Yildirim is al jaren een bondgenoot van president Erdogan.Yildirim stond in augustus 2001 met Erdogan aan de wieg van de AK-partij en speelde vervolgens in verschillende kabinetten een belangrijke rol in het moderniseren van de Turkse infrastructuur en transportsector.

Nu Yldrim door zijn partij is aangewezen als nieuwe voorman is duidelijk dat hij ook met zekerheid de nieuwe Turkse premier wordt. Het parlement moet officieel nog akkoord gaan met de benoeming van de 60-jarige Yildirim, maar dat lijkt slechts een formaliteit aangezien het parlement wordt gedomineerd door de AK-partij.

Hoe de Turkse oppositie monddood wordt gemaakt

Het Turkse parlement heeft vrijdag met grote meerderheid een omstreden grondwetswijziging aangenomen om volksvertegenwoordigers strafrechtelijk te kunnen vervolgen. De wet is er vooral op gericht om de onschendbaarheid van parlementsleden van de pro-Koerdische HDP op te heffen. De regerende AK-partij ziet de HDP als de politieke arm van de PKK waarmee het Turkse leger in het zuidoosten zware strijd voert. Lees hier de analayse van Volkskrant-correspondent Kees Elenbaas.

Davutoglu

Yildirim volgt premier Ahmet Davutoglu op, die eerder deze maand aankondigde op te stappen. Zijn aftreden kwam voor de buitenwereld als een verrassing, Davutoglu wist de sluimerende meningsverschillen met Erdogan lang verborgen te houden.

Het vertrek van Davutoglu heeft geleid tot bezorgde reacties in Europa. Blijft de moeizame vluchtelingendeal met Turkije nog wel overeind, is de vraag. Die overeenkomst tussen de EU en Turkije wordt toch vooral gezien als het werk van Davutoglu. De Europese leiders benadrukten tijdens de onderhandelingen soms wel heel bewust zijn vooraanstaande rol.

Nieuwe premier Turkije belooft harmonie en uitroeien PKK

De Turkse minister van Transport Binali Yildirim (60) is naar voren geschoven om de nieuwe premier van Turkije te worden. Hij is de enige kandidaat voor het voorzitterschap van de regerende AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan. Zodra Yildirim zondag op het buitengewone partijcongres is gekozen, neemt hij automatisch het premierschap van de terugtredende Ahmet Davutoglu over. Lees hier het profiel van Yildirim door Volkskrant-correspondent Kees Elenbaas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden