Nieuwe topman zet ING op dieet en stuurt meteen 415 man weg

2014 wordt een turbulent jaar voor de nieuwe ING-topman Ralph Hamers. Op zijn programma staan onder meer een scheiding, een straf dieet en een zwaar examen. En het weer zit waarschijnlijk ook nog niet echt mee.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - ING heeft in het vierde kwartaal van 2013 aanmerkelijk beter gepresteerd dan verwacht. De operationele nettowinst steeg naar 405 miljoen euro, tegen 163 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2012. De operationele netto jaarwinst steeg ruim 22 procent naar 3,3 miljard euro.

Dit resultaat is grotendeels de verdienste van bestuursvoorzitter Jan Hommen, die op 1 oktober met pensioen ging. Maar om nu te zeggen dat Hommen zijn opvolger Ralph Hamers in een gespreid bedje heeft gelegd: dat nou ook weer niet. Hommen heeft het voorbereidend werk gedaan, maar Hamers moet het karwei de komende twee jaar afmaken. De nieuwe topman staat voor vier grote uitdagingen.

1 de scheiding

Op last van de Europese Commissie moet de bank-verzekeraar zichzelf uiteenrijten door afscheid te nemen van de verzekeringsactiviteiten. Intern is die splitsing al voltooid, maar het daadwerkelijk afstoten van de Europese (en Japanse) verzekeringsactiviteiten zal later dit jaar door middel van een beursgang in gang worden gezet. ING zal het restant van zijn verzekeringstak (de meeste Aziatische verzekeringsbedrijven van ING zijn al eerder verkocht) onder de handelsnaam NN Group naar de beurs brengen. Deze NN Group omvat naast Nationale Nederlanden ook een klein hypotheek- en spaarbankje, de NN Bank.

Het tijdstip van de beursgang hangt af van de marktomstandigheden, maar het gebeurt zeker niet voor april, zei Hamers woensdag. Voor eind 2015 moet ING de meerderheid van de aandelen hebben verkocht.

2 het dieet

Sinds de kredietcrisis zijn alle Nederlandse banken hard aan het saneren geslagen. Ze kampen alle met grote kredietverliezen als gevolg van de haperende economie. De banken bieden deze tegenslag het hoofd door flink in de kosten te snijden. Dat vertaalt zich in het schrappen van duizenden banen. In de financiële sector slaat ook de oprukkende digitalisering grote kraters in de werkgelegenheid. Banken zijn van oudsher arbeidsintensieve bedrijven, maar bankzaken worden steeds vaker geautomatiseerd.

ING heeft sinds 2009 al 6.500 arbeidsplaatsen opgeheven. Dankzij deze afslankingsoperatie is het aantal voltijdsbanen vorig jaar met 1.800 gekrompen. Zoals het een nieuwe topman betaamt, deed Hamers er gisteren nog een schepje bovenop door 415 nieuwe ontslagen aan te kondigen. In Nederland verdwijnen 300 banen, in België 115. Hamers volgt daarmee de traditie in het grote bedrijfsleven. Die schrijft voor dat een nieuwe bestuursvoorzitter vrijwel altijd begint met reorganisatie, want daarmee maakt hij meteen een goede indruk op beleggers. Hamers' amputatie van een paar honderd banen is nog relatief bescheiden, slechts een lichte ophoging van de doelstelling die Hommen al had geformuleerd. De aandeelhouders waren er niettemin blij mee. In combinatie met de meevallende winstcijfers leverde het sanerinkje van Hamers ING gisteren een leuke koerswinst van 3,6 procent op, goed voor de titel 'stijger van de dag' in de AEX-index.

3 het examen

ING wordt dit jaar, net als de andere drie grote banken (ABN Amro, Rabobank en SNS Reaal), onder het vergrootglas gelegd door de Europese Centrale Bank (ECB). De grote Europese banken komen eind dit jaar onder direct toezicht van de ECB. Voordat deze volgende stap naar een Europese bankenunie wordt gezet wil de ECB zich er van vergewissen dat deze banken geen problemen verbergen voor de nieuwe toezichthouder. Daarom worden de bankbalansen steekproefsgewijs doorgelicht. Banken die bijvoorbeeld de waarde van hun vastgoed of bedrijfskredieten hebben opgepoetst, zullen publiekelijk worden gedwongen extra verliezen in te boeken.

ING wil zo'n openbare vernedering natuurlijk liever voor zijn en kan noodzakelijke afwaarderingen daarom niet langer uitstellen. De Nederlandsche Bank heeft op eigen initiatief de vastgoedportefeuille van de Nederlandse banken al tegen het licht gehouden. ING heeft in het vierde kwartaal in overleg met DNB voor 71 miljoen euro voorzieningen genomen op deze portefeuille, maar dit bedrag was lager dan in eerdere kwartalen. Het lijkt er dus op dat DNB geen grote probleemgevallen onder het vastgoed van ING heeft aangetroffen.

4 slecht weer

Hamers was gisteren optimistisch over de economische vooruitzichten voor dit jaar. Zelfs als hij daarin gelijk krijgt, zullen de marktomstandigheden in 2014 voor ING verre van ideaal zijn. Het percentage wanbetalingen blijft zowel onder bedrijfskredieten als hypotheken licht oplopen. Verontrustend is dat het aantal wanbetalers onder middelgrote ondernemingen nu harder groeit dan die in het midden- en kleinbedrijf. ING moet het vooral hebben van de snelle groei van zijn internetbanken in andere Europese landen, waar de bank een mooie (en groeiende) rentemarge realiseert.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden