Nieuwe topman NS haakte op laatste moment af

De NS kan geen nieuwe topman vinden. De beoogde kandidaat zou vorige week bekend worden gemaakt. Maar hij haakte op het laatste moment af....

Van onze verslaggever

Wie het is, wil NS niet zeggen. President-commissaris Wim Meijer wil niet reageren, maar volgens betrokkenen kwam de mededeling onverwacht. De nieuwe NS-baas zou per 1 juli hebben moeten aantreden.

Tot die tijd neemt Karel Noordzij de honneurs waar. Hij volgde op 1 januari 2002 Hans Huisinga op, die onder druk van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat moest opstappen. De bewindsvrouw vond dat te veel treinen te vaak vertraagd waren. Noordzij vertrekt op 1 juli 2002 en wordt genoemd als kandidaat voor het CDA om minister Netelenbos op te volgen.

De overgebleven bestuursleden, Bert Meerstadt en Marcel Niggebrugge, voeren vanaf 1 juli gezamenlijk de directie. Zij zijn onervaren en pas kort bij de NS. Ze worden in hun functioneren bijgestaan door president-commissaris Meijer, meldt een woordvoerder van de NS. De NS hoopt aan het eind van de zomer een nieuwe topman te hebben gevonden.

Meijer is tevreden over het werk van Noordzij. 'Ik heb met plezier kunnen vaststellen dat de rust bij NS is weergekeerd. De onderneming ligt weer op koers en langzaam maar zeker zijn ook voor de klanten de in gang gezette verbeteringen zichtbaar.'

Noordzij maakte korte metten met het door de vorige directie beleden rondje om de kerk, dat conducteurs en machinisten aan een vast traject moest vastpinnen.

Financieel gaat het slecht met de NS. Na jaren van overvloed zullen de spoorwegen dit jaar diep in de rode cijfers belanden. Noordzij zette daarom een kostenreductieprogramma in gang.

Vorige week werd de nieuwe raad van commissarissen van de spoorwegen bekendgemaakt. Na het wegsturen van Huisinga stapten ook de commissarissen op. Een aantal topambtenaren nam het toezicht over. Zij slaagden er echter niet in een nieuwe NS-baas te vinden. De nieuwe raad van commissarissen weet niets over de opvolging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden