Nieuwe tips over verdachte Enschede

Het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo heeft via de Enschedese advocaat R. Speijdel opnieuw tips gekregen over André de V., de vermeende stichter van de brand bij de ontplofte vuurwerkhandel S.E....

Van onze verslaggever

Speijdel verklaarde drie weken geleden in diverse media dat De V. de brandstichting tegenover twee medegedetineerden had bekend. Naar aanleiding van berichten over die bekentenis hebben twee kennissen van De V. zich bij Speijdel gemeld. Zij vertelden dat De V., die sinds februari in voorarrest zit, al voor de ramp rondliep met plannen om bij S.E. Fireworks brand te stichten. Hij zou ook verschillende andere branden hebben bekend. Kort na de ramp zou De V. zich 'vreemd' hebben gedragen.

Tegen de politie heeft een van de kennissen eerder gezegd dat hij De V. niet kende. Hij zou bang zijn geweest voor de 33-jarige Enschedeër, die een verleden van kickboksen en drugs heeft. De kennis is inmiddels verhuisd om uit de buurt van vrienden van de verdachte te zijn.

Drie vrienden van De V. worden verdacht van meineed omdat ze hem een vals alibi zouden hebben verschaft. Hij zou ten tijde van de ramp niet bij S.E. Fireworks zijn geweest, maar in recreatiepark Het Rutbeek.

Op de zesde dag van de civiele zaak over de vuurwerkramp in Den Haag is gebleken dat de Enschedese brandweer jarenlang inkopen deed bij S.E. Fireworks. Voormalig brandweercommandant J. Hüve verklaarde na afloop van de zitting desgevraagd dat de brandweer sinds eind jaren zeventig rookpoeder en Bengaals vuur bij de vuurwerkhandel kocht. Dat werd gebruikt bij oefeningen.

Volgens Hüve, die in 1997 met pensioen ging, werd er 'elke maand of elk kwartaal' ongeveer vijftig kilo rookpoeder aangeschaft. Het is volgens hem aannemelijk dat de brandweer daarmee is doorgegaan tot aan de vuurwerk ramp. De geregelde bezoeken aan S.E. Fireworks om bestellingen af te halen, zijn nooit uitgemond in controles. De ongeoorloofde groei van het bedrijf werd niet opgemerkt door de brandweer.

De jarenlange zakelijke relatie tussen de brandweer en S.E. Fireworks is niet opgenomen in het rapport van de commissie-Oosting, dat eind februari werd gepresenteerd. Voormalig brandweercommandant Hüve is ook niet door de commissie gehoord. In het rapport is wel geconstateerd dat de Enschedese brandweer niet betrokken was bij het afgeven van milieuvergunningen en de controle daarop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden