Nieuwe telg uit een eigenwijze familie

Wie eindelijk wel eens een andere computer op zijn bureau wil hebben dan een dos-'doos' of een Apple, moet eens naar een Acorn gaan kijken....

GERARD GERADTS

Acorn is een Engels merk dat al jaren op de markt is en gewoon in Nederland te koop. Er zijn verschillende modellen in omloop, met namen als BBC, Electron, A5000 en, de laatste telg uit de familie, de Risc PC. Dat Risc slaat op de processor die gebruikt wordt, het hart van de computer. Het is een chip die veel efficiënter en dus sneller zijn taken uitvoert dan de meeste andere processoren in pc's.

Acorn was de eerste die een risc-processor in pc's stopte. Het in Cambridge gevestigde bedrijf gebruikt hem al zeven jaar en was er veel eerder mee dan Apple, die zo'n ding vanaf vorig jaar in haar PowerMac stopt. Apple heeft vorig jaar dan ook wervende advertentieteksten moeten veranderen waarin nonchalant voorbij werd gegaan aan deze primeur van Acorn.

Het gebruik van een risc-processor voor een bureaumachine in een tijd (1987) dat de grote jongens in het veld daar nog niet aan toe waren, getuigt òf van een gelukkige hand bij het ontwerpen van een pc, òf van een goed inzicht in de toekomstvastheid van deze technologie. Het geeft hoe dan ook blijk van nogal wat eigenwijsheid.

Acorn heeft met zijn eigenzinnige manier van produktontwerpen destijds een mooie relatie opgebouwd met de Britse BBC. De omroep had in 1982 een prijsvraag uitgeschreven met als opgave een universeel computersysteem te ontwerpen dat toegankelijk zou zijn voor een groot publiek. Acorn, dat aan het eind van de jaren zeventig met haar eerste computer op de markt kwam (de Atom), deed mee en won, hoewel de ontwerpers zich niet stoorden aan de toen gangbare opvattingen over pc-ontwerp.

Het winnende produkt heette eerst Proton, maar werd later omgedoopt in de BBC Micro. Nu nog, en niet alleen in Engeland, wordt de BBC gebruikt. Na de Micro volgden meer modellen, die allemaal afweken van hetgeen gangbaar was. Acorn maakt het blijkbaar tot bedrijfsbeleid om een eigen weg te gaan.

Hoewel Acorn-computers voornamelijk in Engeland bekend zijn, met name in de onderwijswereld, heeft het bedrijf toch ook aardige hoeken en gaten weten te vinden op de Nederlandse markt. Wat opvalt, is de aard van de toepassingen; je komt ze op de gekste plaatsen tegen. Er zijn sinds 1981 63 duizend Acorn-computers verkocht in Nederland, waarvan een flink deel terecht is gekomen in de educatieve sfeer en bij de gehandicaptenzorg.

Volgens de Nederlandse importeur van Acorn (ECD Computers in Rijswijk) heeft Acorn destijds ook een aardig eind meegelopen in de race om pc's te leveren voor het Nederlandse onderwijs, maar die wedstrijd is verloren, vermoedelijk vanwege de buitenlandse oorsprong van het produkt en niet omdat de kwaliteit ervan minder zou zijn.

Acorn-computers worden in Nederland onder meer gebruikt bij beeldbewerking in lucht- en ruimtevaartlaboratoria, bij grafisch ontwerpen, in de gehandicaptenzorg, in het onderwijs, bij wetswerk, door huisartsen, voor het testen van computersoftware, het verrichten van driedimensionale metingen, de omroep en bij het maken van kabelkranten. Een meestervioolbouwer in Nederland gebruikt een Acorn om geluid te analyseren. Een software-bouwer maakt er gebruik van om een programma te ontwikkelen voor leesblinden.

Het jongste produkt van Acorn, de Risc PC, heeft een schermpresentatie die ook al anders is dan we gewend zijn. Hij lijkt niet op windows en ook niet op de grafische interface van de Mac. Onderin het scherm staat een iconenbalk en elke toepassing die geopend wordt, krijgt daar zijn eigen beeltenis op te staan. Even aanklikken met de muis zet de toepassing open voor verder gebruik. Verschillende toepassingen zijn tegelijk te gebruiken. Het is even wennen, maar na een paar uur stoeien kan vrijwel elk softwarepakket gebruikt worden.

Wie toch vraagt om windows en dus dos, kan sinds kort ook bij Acorn terecht. Onder het motto 'Wij weten niet waarom, maar als ze zo nodig willen, dan krijgen ze windows' heeft Acorn een kleine insteekkaart ontwikkeld die je zelf in je Risc PC kunt inbouwen (drie minuten tijd kost dat) en waarmee je dan tevens een volwaardige 486-computer tot je beschikking hebt waarop dos draait, dos-programma's en windows. Met een paar toetsaanslagen kun je wisselen tussen het dos-besturingssysteem en het Risc OS van Acorn. Je kunt ook dos-floppy's lezen en beschrijven.

Zijn er dan geen nadelen aan die Acorn? Misschien het wat hoge geluid als het ding draait. Mogelijk de prijsstelling, die wat hoger lijkt dan bij Vobis en Escom, maar dat kan schijn zijn omdat de software weer goedkoop is en sommige dingen standaard ingebouwd zijn die bij andere merken los gekocht moeten worden. Van die software is trouwens voldoende in omloop voor dit eigenzinnige produkt.

En af en toe krijg je ook een Acorn plat als je wilt, maar toch minder vaak dan de combinatie dos-windows. Wat wel een gemis kan zijn, is het geringe aanbod aan literatuur. Loop V & D binnen, kijk bij de computerbladen en je ziet vijf strekkende meter dos-bladen, een armlengte Mac-tijdschriften en tussen de rest staan misschien twee of drie bladen die iets te melden hebben over Acorn. Maar als je van eigenwijs houdt, is ook dat misschien wel een verademing.

Gerard Geradts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden