Nieuwe tegenvaller kabinet: persoonsgebonden budget is op

Het geld voor het persoonsgebonden budget in de zorg is op. Dit betekent een nieuwe tegenvaller voor het kabinet, dat extra geld beschikbaar moet stellen voor nieuwe aanvragen.

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Met een persoonsgebonden budget kunnen gehandicapten, langdurig zieken en ouderen zelf zorg inkopen. Zij krijgen daartoe een ‘indicatie’ die wettelijk recht geeft op zorg. Daardoor is het kabinet verplicht het budget beschikbaar te stellen.

Dit jaar was ruim 2,1 miljard euro beschikbaar voor de zogenoemde pgb’s. Dat geld is inmiddels volledig toegekend.

Eind maart heeft demissionair minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid al extra geld uitgetrokken, maar ook dat is nu al op. Om hoeveel extra geld het toen ging, wil het ministerie niet duidelijk maken. ‘Het plafond voor de uitgaven is toen verhoogd.’ Het zou gaan om 200 miljoen euro.

Overschrijding


Het ministerie van Volksgezondheid wil niet op de nieuwe tegenvaller ingaan. ‘We weten van de overschrijding en bekijken hoe ermee moet worden omgegaan’.

Waarschijnlijk moet Klink nog eens ruim 100 miljoen extra beschikbaar stellen. Met het extra geld kunnen nieuwe aanvragers dit jaar zorg inkopen.

Het College voor Zorgverzekeringen, dat toezicht houdt op de zorguitgaven, benadrukt dat het bij pgb’s om langdurige toezeggingen gaat. ‘De meeste mensen blijven jaar in jaar uit hetzelfde budget gebruiken. De overschrijdingen komen vooral door nieuwe aanvragen.’

Het persoonsgebonden budget is in de jaren negentig ingevoerd. Het budget stijgt sterk in populariteit. In 2007 waren er 65 duizend budgethouders, dit jaar 110 duizend. De uitgaven verdubbelden van 1,1 naar ruim 2 miljard euro.

Met het budget kunnen hulpbehoevenden zelf zorg inkopen in plaats van die ‘in natura’ van een instelling te krijgen. Het persoonlijke budget is lager dan het geld dat de instelling zou krijgen. Toch zijn pgb-houders veel tevredener over hun zorg dan degenen die de zorg van een instelling krijgen.

Een oude man schuifelt achter zijn rollator door de bossen bij Apeldoorn (Marcel van den Bergh) Beeld
Een oude man schuifelt achter zijn rollator door de bossen bij Apeldoorn (Marcel van den Bergh)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden