Corona

Nieuwe studenten in Leiden krijgen eigen snelteststraat tijdens introductieweek

De paar duizend aankomende studenten die komende week meedoen aan de introductieweek in Leiden worden dagelijks getest. De GGD Hollands Midden zet daarvoor een snelteststraat voor studenten op. Vanaf komende maandag verwacht de GGD zo’n 15 duizend sneltests af te nemen bij de nieuwe eerstejaars en de vrijwilligers van het evenement.

Charlotte Huisman
Aankomende studenten die niet (volledig) zijn gevaccineerd, kunnen tijdens de introductie dagelijks in Leiden terecht bij een speciale teststraat.  Beeld ANP
Aankomende studenten die niet (volledig) zijn gevaccineerd, kunnen tijdens de introductie dagelijks in Leiden terecht bij een speciale teststraat.Beeld ANP

De Leidse introductiedagen bestaan uit een online- en een fysiek programma dat drie dagen duurt, met natuurlijk ook een stadswandeling langs de Leidse horeca. Maar voor deelname aan zulke activiteiten moeten de aankomende studenten die nog niet volledig zijn gevaccineerd dagelijks een negatieve uitslag van hun coronatest kunnen tonen. Daarom heeft de GGD voor deze gelegenheid een speciale teststraat opgezet, in samenwerking met de onderwijsinstellingen, studentenorganisaties en gemeente. ‘Zo kunnen studenten toch deelnemen aan fysieke activiteiten op een veilige manier’, zegt een GGD-woordvoerder.

Tijdslot

De voor de introductiedagen aangemelde studenten en vrijwilligers ontvangen dagelijks automatisch een tijdslot waarop zij zich kunnen melden op de sneltestlocatie: in het pand waar voorheen het warenhuis Hudson’s Bay was gevestigd. De bedoeling is dat zo’n twee uur na de test de uitslag verschijnt in de CoronaCheck-app. Daarnaast heeft de GGD speciaal voor studenten een vrije inloop georganiseerd op een aantal vaccinatielocaties in de regio, waar ze zonder afspraak een prik met het Pfizer-vaccin kunnen krijgen.

Met dit testsysteem hebben de Leidse studentenorganisaties een zo volwaardig mogelijke introductieweek proberen op te zetten, binnen de geldende coronaregels. Online kunnen de aankomende eerstejaars van de Leidse universiteit en hogeschool meedoen aan een bingo, een kookshow en een studentenquiz. Maar het zal de nieuwbakken studenten toch vooral gaan om de dagen dat ze door de stad kunnen sjouwen met hun mentorgroepje.

Ook een aantal andere studentensteden verwacht van deelnemers een negatief testbewijs. Maar geen stad heeft, voor zover voorzitter Ama Boahene van de landelijke studentenvakbond (LSVb) weet, een speciale studententeststraat toebedeeld gekregen. Een goede manier om toch activiteiten te kunnen aanbieden aan aankomende studenten, zegt Boahene.

‘Voornamelijk online’

Hoe de introductieweek wordt georganiseerd binnen de coronamaatregelen, verschilt per stad, valt de LSVb-voorzitter op. ‘De ene studentenstad doet het voornamelijk online, de ander weet toch veel klaar te spelen met bijvoorbeeld testen voor toegang.’

Ook dit jaar zit onbekommerd feesten er niet in voor de studenten. Voor de introductiedagen gelden de regels van de eendaagse festivals, die vorige week bekend zijn gemaakt. ‘Dat die beslissing zo laat kwam, was lastig voor de organisatoren’, zegt Boahane.

De LSVb-voorzitter beklemtoont hoe belangrijk de introductietijd is voor aankomende studenten. ‘Dit is nu de tweede lichting coronastudenten die aantreedt met de geldende beperkingen. Het is goed dat er nu toch, binnen de mogelijkheden, iets voor ze is georganiseerd. Maar eigenlijk hadden we stiekem op meer gehoopt voor deze introductietijd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden