Nieuwe structuur voor topbasketbal zorgt voor tumult

De algemene vergadering van de basketbalbond (NBB) heeft aarzelend ingestemd met een structuurwijziging, waardoor het mannentop-basketbal nieuw elan moet krijgen....

Van onze basketbalmedewerker

BUNNIK

Die structuurwijziging haalt in de komende tijd nogal wat overhoop in de basketbalbond. Zo wordt de Heren Basketball Top (HBT) een onderdeel van de NBB dat door middel van mandatering de bevoegdheid voor het mannentop-basketbal en het nationaal mannenteam zal krijgen. Daarmee komt een einde aan de 'armlastige' Topsportliga.

De HBT moet via een slagvaardig beleid het produkt topbasketball verbeteren. Die slagvaardigheid moet gerealiseerd worden door een bestuur dat over een grote mate van autonomie en flexibliteit beschikt. Alleen als de besluiten van het bestuur van de HBT in de ogen van het bondsbestuur het algemeen belang schaden, wordt een arbitragecommissie samengesteld.

Pas heel laat realiseerde de jaarvergadering zich zaterdagmiddag dat het hoogste orgaan van de basketbalbond daarmee alle invloed op het beleid van het mannentop-basketbal uit handen moest geven.

Een bestuurscrisis kon nog net bezworen worden, door voor de HBT voorlopig een bestuurscommissie als uitvoerend orgaan te creëren, die de bevoegdheden van een functionele eenheid zal krijgen en autonoom kan werken. Over minimaal een jaar zal de jaarvergadering, via een aangepaste reglementering, alsnog beslissen of er wel een voedingsbodem is voor een vernieuwing van het mannentopbasketbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.