Nieuwe stalling bij NS-stations tegen fietsjungle

Bij NS-stations komen 380 nieuwe, 'hoogwaardige' fietsenstallingen, die een einde moeten maken aan de fietsenjungle voor de ingang. Gisteren opende minister Netelenbos van Verkeer de eerste bij het station Nijkerk....

Van onze verslaggever Marc van den Broek

De nieuwe stallingen zijn in nauw overleg met de Fietsersbond in Utrecht ontworpen. Er is gekozen voor het model de tulp. Een lege stalling van het nieuwe type lijkt op een tulpenveld. Het hoogwaardige is, volgens medewerker Otto van Boggelen van de Fietsersbond, dat de afstand tussen twee klemmen is vergroot van 30 tot 37,5 centimeter. De breedte van de opening om het voorwiel vast te zetten, is verruimd zodat er ook plaats is voor rijwielen met dikke banden, zoals mountainbikes.

Bij elke plek is een stevige buis waar de fiets aan moeder aarde kan worden geklonken. Bij veel stallingen in het land ontbreekt zoiets, waardoor de kans op diefstal groot is. Ook krijgen ze een transparant afdak en deugdelijke verlichting.

Elk station dat aan deze eisen wil voldoen, krijgt de stalling gefinancierd uit een pot van het ministerie van Verkeer van 460 miljoen gulden. In 2007 moet het geld zijn uitgegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden