Nieuwe spelregels maken eind aan saaie sets

De volleybalsport staat aan de vooravond van grote veranderingen. Over twee weken wordt in de Nederlandse eredivisie het zogenoemde rallypoint-systeem (RPS) ingevoerd....

Van onze volleybalmedewerker

ALMELO

In het traditionele volleybal-toernooi in Almelo is deze week in alle wedstrijden geëxperimenteerd met het rallypoint-systeem. Spelers en coaches reageerden zeer uiteenlopend op het systeem. Vooral de Nederlandse clubteams hadden grote problemen met deze nieuwe ontwikkeling. Landskampioen Nesselande, Zwolle en Vrevok eindigden in de achterhoede.

'Dat is geen toeval', weet Zwolle-coach Gert Timmer. 'Op ons niveau zijn er te weinig spelers die tegen een tweemans-blok kunnen scoren. Zij missen daarvoor nu eenmaal de power.'

En die kracht is nodig. In het 'oude' systeem kon een ploeg het zich permitteren een aantal foutjes te maken. Die tijd is voorbij. De sets zijn veel sneller afgelopen dan voorheen.

'Dat kan een groot voordeel zijn', concludeert Matijs Dekker, speler van Vrevok. 'Het is meteen spannend, terwijl er geen saaie sets meer zijn. Je wordt gedwongen scherper te spelen, je kan niet rustig afwachten en slap starten.'

Dekker is voorstander van het rallypoint-system, net als Marko Klok. De libero van het Nederlands team was de eerste international die met dit systeem kennis maakte. Niet in Almelo, maar tijdens het prestigieuze Flanders Volley Gala in de Belgische stad Sint Niklaas waar Klok met zijn club Maaseik de tweede plaats behaalde.

'Het nieuwe systeem vergt veel meer van de spelers', analyseert hij. 'Vroeger had je de ruimte af en toe een bal niet te verdedigen. Dat is nu voorbij.' Minder fouten maken houdt meestal ook in dat je minder risico moet nemen. Vooral bij de opslag, want elke service-fout is meteen een punt voor de tegenstander.

'Maar als je te makkelijk serveert ben je het punt ook kwijt', reageert Dekker. 'Als je gelijk opgaat, kan een harde sprongservice juist het verschil bepalen.' Klok vindt dat het succes van de teamprestatie afhangt. 'Als er twee ploeggenoten voor je fout hebben geserveerd, neem je minder risico.'

Nesselande-trainer Pierre Mathieu is een fel tegenstander van het RPS. 'Het doet afbreuk aan het spel', zegt hij. Oud-international Ronald Zoodsma, die momenteel voor Zwolle uitkomt, deelt de mening van Mathieu. 'Het is waardeloos. De spanning is minder, want een wedstrijd gaat veel te snel.'

Dat kan voor de Nederlandse competitie en de Europa Cup een groot probleem worden. Het valt te bezien of toeschouwers nog naar een wedstrijd komen die in drie kwartier is beslist. Voor een toernooi als in Almelo is het RPS een uitkomst. De wedstrijden lopen niet meer uit.

De vraag blijft dan ook of het niet verstandiger is het RPS alleen in sterke profcompetities, als in Italië (waar het pas volgend seizoen wordt geïntroduceerd) en Frankrijk, en voor de nationale ploegen in te voeren. Het basketbal kent ook twee verschillende systemen. De NBA, de professionele Amerikaanse competitie, hanteert andere regels dan bij wedstrijden in Europa gangbaar zijn.

'Dit nieuwe systeem is erg leuk voor de profleagues en de nationale teams. Maar een etage lager gaat het volleybal dood met het RPS. Het is op dat niveau beter met het oude systeem te spelen', zegt de voormalige bondscoach Harry Brokking, die momenteel trainer is van het Franse Tourcoing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden