nieuwsBrits Lagerhuis

Nieuwe Speaker gaat bij speciale gelegenheden pruik dragen

Conservatief Engeland heeft dinsdag een kleine overwinning geboekt. De nieuwe voorzitter van het Lagerhuis Lindsay Hoyle maakte de ochtend na zijn verkiezing bekend dat hij bij speciale gelegenheden een pruik en ambtsgewaad gaat dragen, compleet met kniekousen en gespschoenen.

Ook leden van het Hogerhuis dragen pruiken.  Beeld AP
Ook leden van het Hogerhuis dragen pruiken.Beeld AP

De vraag: ‘Zal de Speaker een pruik dragen of niet?’ is een gewoonte aan het worden bij verkiezingen. Bernard ‘Jack’ Weatherill was begin jaren negentig de laatste die in vol ornaat op de voorzittersstoel zat. Zijn opvolgster Betty Boothroyd, gezegend met een uitbundig kapsel, besloot geen pruik te dragen, maar wel de rest van de traditionele klederdracht.

De daaropvolgende Speakers, Michael Martin en John Bercow, kozen ervoor alleen een gewaad te dragen. Reeds bij de strijd om Bercows opvolging kwam de pruikenkwestie aan de orde. Alleen de Conservatief Henry Bellingham beloofde de traditie in ere te herstellen. Hoyle, wiens lange postuur en gezicht gemaakt zijn voor het gewaad, bewandelt nu een middenweg.

De Conservatieve politicus Daniel Hannan sprak zijn waardering uit voor die keuze. Hij beweerde dat de weigering van de voorgaande twee Speakers om een pruik te dragen erop leek te wijzen dat ze zich groter voelden dan hun functie. Het uitdrukken van autoriteit en afdwingen van respect zijn vaak genoemd als redenen om de kledingstukken te dragen, alsmede een gevoel van geborgenheid. Maar de oorsprong heeft ook een praktische kant.

Kaalheid

De pruik is komen overwaaien uit Frankrijk. De term ‘wig’ is een korte versie van periwig, wat weer is afgeleid van het Franse ‘perruque’ (pruik). Koning Lodewijk XIV droeg een pruik, waarschijnlijk om beginnende kaalheid te verbergen. De Engelse koning Karel II nam dit gebruik in de tweede helft van de 17de eeuw over, mogelijk met hetzelfde motief. Leden van de elite volgden dit voorbeeld.

De pruik wordt nu met uitsterven bedreigd. In rechtszalen dragen rechters en advocaten alleen nog pruiken bij strafzaken. Voor een rechter heeft de pruik een onverwacht voordeel: een veroordeelde zal hem of haar minder snel herkennen op straat. Pruiken worden ook gedragen door de griffiers van het Hogerhuis. Hun Lagerhuis-collega’s deden hem twee jaar geleden voorgoed af.

Binnen de regering heeft één lid het voorrecht zo nu en dan een pruik te dragen: de Lord Chancellor Robert Buckland. Deze was in eeuwenoude kledij gehuld toen hij vorige maand de troonrede aan de koningin overhandigde. Ook bij de inwijding van Hoyle, maandagavond in het Hogerhuis, droeg hij een pruik. Daarbovenop balanceerde de baret die hij ook geacht was te dragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden