Nieuwe site en online betaalservice voor de Volkskrant

AMSTERDAM - Volkskrant.nl gaat volgend jaar vernieuwen. Tegelijkertijd zal de krant zijn gehele inhoud in een online omgeving presenteren. Krant en site komen zo dichter bij elkaar te liggen.

De plannen voor een nieuwe site zijn er al langer. Nu is echter ook besloten de - gratis - site en de krant op elkaar te laten aansluiten. 'Op dit moment staan ze nog los van elkaar. Je hebt Volkskrant.nl en je hebt de krant. Voor veel lezers is het onduidelijk hoe deze zich tot elkaar verhouden', zegt Laurens Verhagen, hoofdredacteur van Volkskrant.nl. 'Sommige lezers denken dat we de complete krant iedere dag ook gratis op de site zetten, terwijl we dat maar met zo'n 5 procent van de artikelen doen. Een andere groep denkt juist dat Volkskrant.nl sowieso voor iedereen betaald is.'

Het idee is om naast de gratis nieuwssite een zogenoemde Plus-omgeving aan te bieden. Voor de Plus-artikelen - gratis te lezen voor abonnees - kunnen site-bezoekers voor een vast bedrag een dag- of maandpas kopen, waarmee de gehele krant inclusief de archieven zijn te raadplegen. Ook zullen er gespecialiseerde apps komen, bijvoorbeeld van een bepaalde columnist.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, noemde vandaag op Radio1 twee belangrijke voorwaarden voor lezers om voor online content te betalen: het moet toegevoegde waarde hebben en de dienst moet zeer gebruiksvriendelijk zijn. Hij verwees daarbij naar iTunes en Spotify. De New York Times heeft al succes met een vergelijkbare dienst.

Komend jaar begint nog een online nieuwsservice. Twaalf grote Nederlandse nieuwsuitgevers hebben een contentplatform ontwikkeld: Newz. Bedrijven en overheden kunnen tegen betaling nieuws afnemen van het platform, ondermeer van de Telegraaf en de Volkskrant.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden