Nieuwe Scientologykerk van 100 miljoen euro biedt Super Power-programma

Afgelopen weekeinde opende de Scientologykerk haar nieuwste kerkgebouw: een megacomplex met 35.000 vierkante meter beschikbare ruimte in Clearwater, Florida. De Flag Building, waarvan de bouw zo'n 145 miljoen dollar kostte (107 miljoen euro), is de eerste Scientologyfaciliteit die een programma biedt voor het bereiken van een hoger spiritueel niveau: 'Super Power'.

Zo'n 5000 mensen - overigens de helft van wat vooraf werd verwacht - waren deze zondag aanwezig bij de officiële opening van de Flag Building. Onder hen waren de Hollywoodsterren Tom Cruise en John Travolta, van wie bekend is dat ze lid zijn van de Scientologykerk.

Met zijn zeven verdiepingen en 35.000 vierkante meter ruimte biedt het nieuwe kerkcomplex, het grootste gebouw van Clearwater, ruimte 'voor het complete gamma aan Scientology-religieuze diensten', aldus de website van de Nederlandse Scientologykerk. De bouwkosten werden aanvankelijk geschat op zo'n 100 miljoen dollar (74 miljoen euro), maar dat vormde geen probleem voor Scientology. Uit een analyse van de Amerikaanse krant Tampa Bay Times uit 2011 blijkt dat de kerk, die zeer bedreven is in fundraising, sinds de jaren '90 zeker 145 miljoen dollar (107 miljoen euro) aan schenkingen heeft ontvangen voor het project.

Acteur Tom Cruise bij de opening van een Spaanse Scientologykerk in 2004. Beeld epa

Belangrijkste project ooit
De voltooiing van de Flag Building, een proces van 15 jaar, is volgens Scientologyleden het belangrijkste project van de kerk ooit. De nieuwe Scientologytempel wordt omringd door hoge bomen, veiligheidsagenten en hekken om de privacy van kerkgangers te bewaren. De grote lobby bij binnenkomst, een imposante aula van drie verdiepingen hoog, moet nieuwe bezoekers imponeren en overtuigen. De tweede en derde verdieping huizen kantoren en cursusruimtes voor trainingen. Op de bovenste verdiepingen zijn meer dan 300 kamers bestemd voor het zogenaamde 'auditing', de voornaamste counselingpraktijk binnen de Scientologykerk, gericht op het bereiken van hogere staten van spiritueel bewustzijn.

Maar het baanbrekende onderdeel van de Flag Building bevindt zich op de vijfde verdieping: het Super Power programma. De Flag Building is de eerste Scientologyfaciliteit die dit traject aanbiedt.

Super Power
Het Super Power programma zou in 1978 zijn ontworpen door L. Ron Hubbard, de stichter van de Scientologykerk. Hij beloofde dat het 'een antwoord was op een samenleving die op sterven na dood is'. Het zou kerkleden helpen 'een nieuwe wereld te creëren' en 'de doden letterlijk doen herleven'.

Het ontwerp van Hubbard, die in 1986 overleed, bestond onder meer uit futuristische apparatuur die de participanten van het traject helpt bij het aanscherpen van zijn 57 'percepties', zintuiglijke en spirituele waarnemingen als smaak, bloedsomloop, kompasrichting en bewustzijn van belangrijke en onbelangrijke zaken.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Scientology beschreef Super Power als volgt: 'een serie spirituele adviesprocessen, ontworpen om een persoon zijn eigen gezichtspunt terug te geven, zijn perceptie te verhogen, zijn keuzekracht uit te oefenen en andere spirituele vermogens enorm te versterken'.

Het programma werd voor het eerst in de jaren '90 getest op enkele rijke donateurs. Een van hen zei na het doorlopen van het programma te beschikken over verhoogde 'perceptiekrachten': Hij overtrof zijn zakelijke concurrenten, kon schoonheid dieper waarderen en gevaar sneller aanvoelen dan anderen. Scientology heeft echter gewacht met de verdere toepassing van het programma totdat er een geschikte faciliteit voor was gebouwd: de Flag Building in Clearwater.

Machines
Het Super Power-traject bestaat uit twaalf 'rundowns', een combinatie van het gebruikelijke auditing en oefeningen met speciaal ontworpen apparaten. Onder de machines zijn een gyroscoopachtig wiel, een apparaat dat je gewichtloosheid laat ervaren en een ronde baan met een doorsnee van 23 meter, waarom je eindeloos rondjes moet rennen totdat je een moment van verlichting ervaart.

Deelnemen aan het Super Power programma zal alleen zijn weggelegd voor een select groepje rijke Scientologyleden.

 
Super Power is ontworpen om de perceptie van een persoon te verhogen
Woordvoerder van de Scientology
Scientologystichter L. Ron Hubbard Beeld epa

Financieel succes
Ondanks meerdere controverses is de Scientologykerk succesvol. De bouw van de Flag Building toont ook de financiële kracht van het geloofsinstituut. 'Scientology slaagt erin prominenten aan de haak te slaan', zo verklaart socioloog Durk Hak, gespecialiseerd in religies. 'Aan hen wordt goed verdiend, de cursussen kosten een vermogen.' Bovendien fungeren Hollywoodsterren Cruise en Travolta als 'propagandamiddel' voor de Scientology, aldus Hak.

Een woordvoerster van Scientology Kerk Amsterdam spreekt tegen dat de cursussen zo duur zouden zijn. 'Donaties voor onze cursussen variëren van gratis tot een paar tientjes voor een weekend tot wat meer voor de hele lange cursussen.' Het Gerechtshof Amsterdam ziet geen redenen zijn om auditing te beschouwen als (semi) commerciële activiteit, ook niet vanwege de hoogte van de betalingen. Het Hof besloot dat de activiteiten 'niet gelijkgesteld kunnen worden met cursussen tegen commerciële tarieven'.

Maar de kerk genereert ook op andere wijzen inkomsten. De Scientology heeft meerdere mantelorganisaties, waaronder het grote afkickprogramma Narconon. Volgens Hak heeft de kerk heel veel verdiend aan deze programma's. De woordvoerster van Scientology zegt echter dat er 'geen enkele cent' van Narconon gaat. 'Sterker nog, het is eerder andersom. De kerk en haar leden sponsoren Narconon als een van de maatschappelijke programma's.' Scientology kan ook profiteren van belastingvoordelen.

 
Donaties voor onze cursussen variëren van gratis tot een paar tientjes voor een weekend tot wat meer voor de hele lange cursussen
Woorvoerster Scientology Kerk Amsterdam
Beeld afp
 
Aan die Hollywoodsterren wordt goed verdiend, de cursussen kosten een vermogen
Socioloog Durk Hak
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden