Nieuwe Schipholbaas sowieso een man; luchthaven wil niet meer vrouwen dan mannen in het bestuur

Schipholbaas Jos Nijhuis, die binnenkort vertrekt, wordt sowieso opgevolgd door een man. Dat heeft Nijhuis tegen de Volkskrant gezegd.

Dion Mebius
Jos Nijhuis, CEO en president-directeur van Schiphol geeft toelichting over de jaarcijfers 2017 van Schiphol. Beeld anp
Jos Nijhuis, CEO en president-directeur van Schiphol geeft toelichting over de jaarcijfers 2017 van Schiphol.Beeld anp

De luchthaven geeft de voorkeur aan een topman omdat er anders meer vrouwen dan mannen in de raad van bestuur zitten. In contact met de Volkskrant had Nijhuis het onlangs over 'hij', toen hij zijn zijn opvolging besprak. Naar nu blijkt is dit gebaseerd op een profielschets waarin de voorkeur wordt gegeven aan een man. Een Schiphol-woordvoerder licht toe: 'Momenteel is de verhouding twee om twee. Schiphol streeft ernaar dat voor de balans zo te houden.'

Die balans was eerder reden om tijdens de zoektocht naar een nieuwe cfo alleen vrouwelijke kandidaten uit te nodigen. Toch is het opmerkelijk dat de luchthaven liever niet ziet dat er een vrouwenoverwicht in de bedrijfstop ontstaat, omdat de meeste directies en raden van bestuur in Nederland veel meer mannen dan vrouwen tellen. Dat is zelden reden mannelijke kandidaten uit te sluiten voor een vrijgekomen toppositie. Het omgekeerde doet Schiphol nu dus wel. De woordvoerder wijst erop dat Schiphol al veel gedaan heeft voor de vrouwenzaak. 'Toen Nijhuis aantrad, bestond het bestuur uit vier mannen. Hij heeft daar twee vrouwen en twee mannen van gemaakt.'

Eerder deze week adviseerde de Commissie Monitoring Topvrouwen het kabinet een vrouwenquotum voor het bedrijfsleven in te voeren, omdat het niet opschiet met het aantal vrouwen in raden van commissarissen en raden van bestuur. In 2013 spraken overheid en bedrijfsleven af dat in 2016 minstens 30 procent van de topbestuurders vrouw moest zijn. Dat streefcijfer wordt tot dusver lang niet gehaald en het aandeel topvrouwen kruipt maar tergend langzaam omhoog.

Opvolging Nijhuis

De raad van commissarissen van Schiphol benoemt de opvolger van Jos Nijhuis 'na consultatie van de aandeelhouders'. Dat zijn er vier, waarvan de staat met 70 procent van de aandelen de grootste is. Minister Wopke Hoekstra van Financiën moet de commissarissen namens de staat laten weten of de nieuwe kandidaat-ceo zijn goedkeuring kan wegdragen. De voorzitter van de raad is overigens een vrouw: Louise Gunning, oud-bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam.

De opvolging van Nijhuis is ondertussen nog altijd niet geregeld. Nijhuis' vertrekdatum is daardoor al meermaals naar achteren opgeschoven. De Schipholbaas kondigde in eerste instantie aan 'in de loop van het eerste kwartaal van 2018' (dus vóór eind maart) te vertrekken. In zijn recente jaarverslag verlegde de luchthaven die vertrekdatum naar de allerlaatste dag van dit kwartaal. 'Per 31 maart 2018 zal Jos Nijhuis terugtreden als ceo en president-directeur van Royal Schiphol Group', aldus het jaarverslag over 2017.

Selectieprocedure

De Schiphol-woordvoerder zei gisteren tegen de Volkskrant dat Nijhuis nóg langer aanblijft. Ondanks het eerdere uitstel slaagt Schiphol er blijkbaar niet in zijn opvolger voor 1 april te laten beginnen. 'De Raad van Commissarissen van Schiphol wil nog dit kwartaal bekendmaken wie de nieuwe ceo wordt', zegt de Schiphol-woordvoerder. 'Dan wordt ook bekend wanneer Jos Nijhuis terugtreedt. Dat zal niet op 31 maart zijn.'

Volgens Schiphol is het selectieproces nog niet afgerond. De woordvoerder 'heeft niet de indruk' dat er te weinig interesse is in de topfunctie. Eerder werden voormalig VVD-minister Melanie Schultz van Haegen en voormalig PvdA-partijleider Wouter Bos als kanshebbers voor de baan genoemd. Inmiddels is duidelijk dat zij het niet worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden