Nieuwe rijken komen uit China

Het aantal dollarmiljonairs in China steeg vorig jaar van 1,5- tot 2,4 miljoen. Wereldwijd nam het aantal miljonairs met bijna eenvijfde toe.

AMSTERDAM - Het aantal dollarmiljonairs in de wereld is vorig jaar met 19 procent gestegen tot 16,3 miljoen. Dat was vooral te danken aan de stijging van de aandelenkoersen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoeksrapport van Boston Consulting Group dat maandag voor de veertiende keer werd gepresenteerd.


De consultancygroep telt contant geld, banktegoeden en andere financi-ele activa bij elkaar op. Maar minder liquide bezittingen als ondernemersvermogen, vastgoed, verzamelingen (schilderijen) en luxe goederen (jachten, juwelen enz.) worden niet meegeteld.


Veruit de meeste miljonairs wonen in de VS: ruim 7,1 miljoen. Dat zijn er 1,1 miljoen meer dan in 2012. Daarna komt China, officieel nog een communistische volksrepubliek. In 2013 steeg het aantal miljonairs hier van 1,5- tot 2,4 miljoen. Daarmee haalde China zelfs Japan in, waar het aantal miljonairs in 2013 juist daalde als gevolg van de daling van de koers van de yen ten opzichte van de dollar. Nederland telt 221 duizend dollarmiljonairs en blijft daarmee op de twaalfde plek staan. Opvallend is de sterke opmars van India, waar inmiddels al 175 duizend dollarmiljonairs zijn.


Verhoudingsgewijs telt Qatar de meeste miljonairs. Per 1.000 huishoudens zijn het er 175. Zwitserland staat op dit lijstje tweede met 127 per duizend, Singapore derde met 100 miljonairs per 1.000.


Volgens het rapport klopt het dat de rijken rijker worden. Maar er komen ook steeds meer rijken. Ruim 60 procent van de nieuwe miljonairs waren mensen die bij de geboorte nog geen miljonair waren. De Boston Consulting Group verwacht dat het aantal miljonairs tot 2018 met gemiddeld 7,7 procent zal groeien. De toename van het aantal superrijken (huishoudens met een liquide vermogen van meer dan 100 miljoen dollar) verloopt nog sneller. In de VS zijn er daarvan nu bijna 5.000, gevolgd door Groot-Brittannië (ruim 1.000). Maar ook hier rukt China al op naar de derde plek met 983 en haalt daarmee Duitsland (881), Rusland (536) en Frankrijk (472) in.


De rijkdom van huishoudens in de wereld nam in 2013 toe tot een absoluut recordbedrag van 152 biljoen dollar (112 duizend miljard euro). 'In bijna alle landen was de groei in rijkdom te danken aan de sterke stijging van de aandelenkoersen. Daarnaast speelde het economisch herstel in de VS en in de probleemlanden van Europa zoals Ierland, Spanje en Portugal mee', aldus het rapport. Ook de grote spaarzin van burgers in Aziatische landen als China en India waren een positieve factor. Verwacht wordt dat de groei van de rijkdom ook de komende jaren het sterkst zal zijn in Azië. Al dit jaar zal dit continent Europa inhalen met een totaal vermogen van 61 biljoen dollar. In 2018 zullen de huishoudens in Azië ook rijker zijn dan die in Noord-Amerika.


Ondanks de sterke stijging van de rijkdom in de welvaart zijn vermogensbeheerders niet optimistisch. Reden is de vertraagde groei in China en de lage rendementen op vastrentende waarden als spaarrekeningen en obligaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden