Nieuwe Revu wil nog serieuzer worden

Van een ranzig kappersblaadje is het weekblad Nieuwe Revu in de afgelopen 43 jaar geëvolueerd tot een journalistiek redelijk serieus blad met een lichte hang naar het sensationele....

'We willen diepgravender en journalistieker worden', zegt hoofdredacteur Hans Verstraaten. 'Meer onderzoeksjournalistiek, maar niet meer actualiteit.' Volgens Verstraaten, ooit begonnen bij de Haagse Post, is de Vrij Nederland en HP-traditie om uit te pakken met reportages met maatschappelijke trends verdwenen. 'In dat gat gaan wij springen.'

Nieuwe Revu heeft al jaren een stabiele oplage van 150 duizend stuks. Dat was ruim 200 duizend in zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig, toen het weekblad werd gemaakt volgens de 'drie S-en'-formule: Sex, Sensatie en Socialisme. Zo kon het voorkomen dat ene 'Geile Sjanet' in het blad vertelde waarom zij haar poesje nooit scheerde. 'Dat is het schoonste wat ik heb.' Dat ging de directie van Haarlemse uitgever VNU te ver en hoofdredacteur Ton van Dijk, nog maar vijf maanden in functie, werd op staande voet ontslagen (en later weer aangenomen).

Binnen de VNU-bladenfabriek blijft Nieuwe Revu een aparte positie innemen. Worden bladen als Panorama, Magriet en VT-Wonen in elkaar gezet volgens strakke bladformules en permanent lezersonderzoek, de redactie van Nieuwe Revu zit ver weg in Amsterdam en ziet zichzelf meer als maker van een opinieweekblad. De journalistieke inhoud weegt er zwaarder dan de voorgeschreven mix.

Begin jaren tachtig ging het blad om. Onder druk van een kelderende oplage kreeg hoofdredacteur Derk Sauer de opdracht om de kwaliteit te verhogen. Meer tekst en minder platte humor, was het devies. Die lijn werd in de afgelopen zeven jaar voortgezet door Verstraaten.

Drie jaar geleden nam hij al een dramatische beslissing door alleen nog maar zwart-wit foto's op de cover toe te staan, in een poging op te vallen in de kiosk. In ieder nummer staan nu nog twee of meer voetbal-verhalen (Ajax), een verhaal over popmuziek (die moeder niet kent), een fotoreportage en verder veel aandacht voor criminaliteit ('de rechtszaak van de week'). Een reeks columnisten onder wie Mart Smeets, Boudewijn Büch en Jan Rot en cartoonisten als Hein de Kort, Eric Scheurs en Gerrit de Jager, zwaaien de lezer uit.

'Vorige maand is een van onze verslaggevers een maand lang gaan werken in een verzorgingshuis voor demente bejaarden', aldus Verstraaten. 'Dat soort participerende journalistiek wil ik meer hebben. Al betekent het dat ik anderhalve maand iemand kwijt ben.' Financieel kan Nieuwe Revu zich dat wel permitteren. Het blad maakt vier miljoen gulden winst per jaar.

Of meer onderzoeksjournalistiek ook tot meer rechtzaken zal leiden, is afwachten. De laatste veroordeling stamt uit 1989, toen verslaggever Pieter Storms met een koffer geld een wethouder van Bergen op Zoom tot corruptie probeerde te verleiden. Op dit moment probeert een Italiaan vijftien miljoen gulden schadevergoeding van Nieuwe Revu los te krijgen omdat hij in verband is gebracht met de maffia.

Noël van Bemmel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden