Nieuwe remedies tegen verzakkend vel

Borstvergroting via de navel, spectaculair lichaamseigen opvulmateriaal en natuurlijk botox: op het zevende congres van de Europese Academie van Cosmetische Chirurgie bespreken specialisten de nieuwste modes in de strijd tegen vet en rimpels....

Weerhaakjes hebben een liftend effect. Monter toont cosmetisch dermatochirurg Loek Habbema dia's van een vrouw die zich laat behandelen met zogeheten aptos-draden: een sneetje bij de neus, een sneetje boven het jukbeen, draad erdoor heen, de haakjes hechten zich aan het bindweefsel in de vetlaag en voilà: het verslapte gezicht lijkt als nieuw. 'Het is een ondersteuning tegen de vrije val', zegt Habbema. 'Klinkt ellendig, maar dat gebeurt ons allemaal als we ouder worden.'

De aptos-draden zijn gemaakt van blijvend hechtmateriaal dat door gewone chirurgen wordt gebruikt; de haakjes zijn erbij bedacht. De techniek, die volgens Habbema de klassieke facelift voor veertigers overbodig maakt, past in de nieuwe trend in de cosmetische chirurgie: kleinere ingrepen, minder littekens, zo min mogelijk narcose en een zo kort mogelijke down-time (de tijd die je je na de ingreep niet kunt vertonen). Een klassieke borstverkleining (volledige narcose, tepel verplaatst, geen borstvoeding meer mogelijk, drie tot zes weken uit de running) kán eigenlijk niet meer.

Op het zevende congres van de Europese Academie van Cosmetische Chirurgie (EACS), dat dit weekeinde in Amsterdam plaatsvindt, worden allerhande nieuwe methoden gepresenteerd waarmee de patiënt praktisch pijnvrij mooi kan worden.

Een borstvergroting via de navel bijvoorbeeld. Eerst worden twee sneetjes in de oksels gemaakt waardoor vloeistof in de borsten wordt gespoten om de huid op te rekken. Daarna wordt via de navel het opvulmateriaal aangebracht. Dat scheelt littekens. Verder komt binnenkort spectaculair opvulmateriaal op de markt dat is gemaakt uit het bloed van de patiënt zelf: lichaamseigen, dus geen afstotingsreacties.

Habbema, voorzitter van de EACS, behandelt in zijn privé-kliniek Medisch Centrum 't Gooi sinds kort vrouwen met te zware borsten met tumescent liposculpture. Hij spuit bij hen een vloeistof in de borsten die het vetweefsel verdooft en vloeibaar maakt. Daarna kan het met een fijne naald pijnloos en secuur worden weggezogen. Het verblijf in de kliniek duurt slechts een paar uur, na de behandeling kunnen ze meteen naar huis.

De film die hij laat zien, toont een jonge vrouw die vrolijk pratend op de tafel ligt terwijl de chirurg vet verwijdert. Zelfs al zouden patiënten zelf het liefste onder narcose willen, dan nog is dat onbespreekbaar, zegt Habbema. 'Ik ga niet bewust op zoek naar extra risico's.'

Zelf vergelijkt hij de methode het liefst met kunst: net zolang modelleren totdat de verhoudingen kloppen. Omdat de patiënt niet onder narcose is, kan zij steeds wisselende houdingen aannemen waardoor de chirurg kan controleren of het vet gelijkmatig is weggezogen. De methode blijkt ook erg geschikt voor de zwembandjes rond de mannentaille.

Ook een nieuw type wenkbrauwlift behoort tot de mogelijkheden. Patiënten met hangende wenkbrauwen en een norse gezichtsuitdrukking waren vroeger veroordeeld tot een voorhoofdslift waarbij een groot litteken boven op de schedel achterbleef. Tegenwoordig wordt een klein sneetje in het ooglid gemaakt waarna de wenkbrauw onderhuids aan het oogbot wordt gehecht.

Lipofilling is een andere noviteit waarbij vetweefsel van patiënten wordt weggehaald op plekken waar ze dat kunnen missen en wordt ingespoten in het gezicht 'om volume te creëren'. De voor-en-na foto's van geplooide wangetjes die weer prachtig gladtrekken vormen een bewijs van het succes.

Maar de revolutionairste vondst van de afgelopen jaren is botox, zegt Habbema. Inspuitingen met dat middel leggen de kleine spiertjes in het gezicht tijdelijk lam waardoor rimpels vervagen. Botox heeft in korte tijd echter al een slechte naam gekregen, weet Habbema, omdat het niet altijd kundig wordt ingespoten.

Het gezicht telt veertig spieren, zegt hij, en alle spieren die worden gebruikt voor mimiek kunnen tijdelijk worden uitgeschakeld. 'Maar waar je ze nodig hebt om te eten, te drinken en te praten, moet je verdraaid goed oppassen.'

Hij hoort om zich heen vaak commentaar over 'gebotoxte' sterren van wie het gezicht helemaal is gladgetrokken. Het gerucht gaat dat in Hollywood het product om die reden alweer op zijn retour zou zijn: acteurs die geen mimiek meer hebben, worden niet meer gevraagd voor karakterrollen. Habbema gruwt van de botox-parties die her en der in het land worden georganiseerd. Niet iedere rimpel is hetzelfde en niet voor iedereen is botox het meest geschikte product, zegt hij.

Botox blijkt tevens een wondermiddel bij de behandeling van overmatige transpiratie. Habbema krijgt jongeren op zijn spreekuur die altijd een setje extra kleren bij zich hebben, die nooit een arm om iemand heen durven te slaan en het niet in hun hoofd halen spontaan iemand toe te zwaaien. Botox legt de zweetklieren lam; injecties in de oksels verlossen hen voor ongeveer een half jaar van hun probleem. De laatste foto die Habbema laat zien, is die van een klassieke schoonheid. Een 53-jarige vrouw die, zo vertelt hij, een ooglid- en een voorhoofdscorrectie, een neusversmalling, een lipcorrectie en een halslift heeft ondergaan. Dan laat hij zien hoe anders ze er voor de verbouwing uitzag en verklapt hij dat haar schoonheid uit een potje komt: het is het werk van een goede visagist. Waarmee hij maar wil zeggen dat een cosmetische operatie niet de enige manier is om schoonheid te scheppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden