nieuws

Nieuwe rekenmethode: aantal gezette vaccinaties in Nederland opeens 50 procent hoger

Het aantal gezette vaccinaties in Nederland steeg zondagmiddag opeens aanzienlijk, op het ‘coronadashboard’ van de Rijksoverheid. Er waren, tot en met zaterdag, niet 226.298 prikken gezet, zoals tot die tijd was vermeld. Maar het zijn er nu 346 duizend, een stijging van ruim 50 procent.

Een vaccinatielocatie in aanbouw, in de Utrechtse Jaarbeurs. Beeld ANP
Een vaccinatielocatie in aanbouw, in de Utrechtse Jaarbeurs.Beeld ANP

Hoe dat kan? Een woordvoerder van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) legt het uit. Het aantal prikken dat de GGD’s zetten, wordt volgens hem accuraat doorgegeven, dat zijn er ruim 152 duizend. Maar de ziekenhuizen zouden nu wat trager zijn met het doorgeven van de tweede prikken. Die zijn de ziekenhuizen sinds deze week aan het zetten bij de ongeveer 46 duizend medewerkers in de acute zorg, die drie weken geleden hun eerste prik hebben gekregen. In totaal zijn daar volgens de nieuwe telling bijna 80 duizend prikken gezet.

Maar het grote verschil in het oude en nieuwe aantal vaccinaties zit ’m vooral in het aantal prikken dat is gezet in de verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen. Volgens de oude berekening waren dat er een kleine 17 duizend. ‘Maar dat zijn er in werkelijkheid veel meer, bijna 90 duizend’, zegt de woordvoerder.

Bekijk hier de voortgang van het vaccineren in Nederland en de rest van de wereld

Het eerdere getal was gebaseerd op het aantal prikken dat de instellingen in de langdurige zorg zelf moesten doorgeven, maar dat bleek een omslachtig systeem. Nu rekent het ministerie met het aantal naar de verpleeghuizen vervoerde doses vaccin.

‘Dat is na verwerking nog slechts vier dagen houdbaar’, zegt de woordvoerder. ‘Dat aantal delen we dan door vier en verdelen we over de vier dagen dat het nog gebruikt kan worden, minus de spillage.’

Op stoom

Minister De Jonge ligt zwaar onder vuur vanwege het trage tempo waarmee de Nederlandse vaccinatiecampagne op gang komt. In Europa bungelt Nederland onderaan de lijstjes. Daarom komt het de minister nu goed uit dat het cijfer iets wordt opgekrikt. ‘Maar dat is niet de reden dat de rekenmethode nu is aangepast’, verzekert zijn woordvoerder. ‘We wilden gewoon de cijfers accurater presenteren.’ De woordvoerder wil wel benadrukken dat de vaccinatiecampagne nu echt op stoom komt. Komende week, van maandag tot en met zondag, worden een kwart miljoen prikken gezet.

Analyse Nederland vaccineert traag. Hoe zetten we het prikprogramma in turbostand?

Nieuws De Jonge overschat hoeveelheid beschikbare vaccins (en dat had hij kunnen weten)

Overzicht Ook in andere EU-landen is er onvrede over het tempo van de coronavaccinaties

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden