NieuwsTrump Foundation

Nieuwe rechtszaak tegen Donald Trump, die zijn liefdadigheidsinstelling voor eigen gewin zou hebben gebruikt

President Trump heeft donderdag een nieuwe rechtszaak aan zijn broek gekregen. Openbaar aanklager Barbara Underwood van New York heeft een rechtszaak aangespannen tegen de liefdadigheidsinstelling van de president, de Donald J. Trump Foundation. Zij eist dat Trumps stichting wordt ontbonden, omdat die werd gebruikt om claims tegen zijn bedrijven af te kopen.

Donald Trump met zijn kinderen Eric, Ivanka en Donald Jr. Beeld ANP
Donald Trump met zijn kinderen Eric, Ivanka en Donald Jr.Beeld ANP

Ook zou Trump zijn charitatieve bezigheden hebben gebruikt voor politieke doeleinden. Volgens de aanklacht fungeerde de Trump Foundation tijdens de verkiezingscampagne van 2016 feitelijk als bijwagen van het campagneteam van de Republikein. Trumps campagneleider Corey Lewandowski bepaalde waar het geld heen ging, hoewel het voor dergelijke instellingen uitdrukkelijk verboden is zich met politieke activiteiten bezig te houden.

Trump sloeg onmiddellijk terug op Twitter tegen de ‘vuile New Yorkse Democraten’ die volgens hem achter de aanklacht zitten. Hij wees erop dat zijn instelling meer had uitgegeven dan was binnengekomen: 16,5 miljoen euro tegen 16,1 miljoen aan inkomsten. Hij verzekerde dat hij niet van plan is deze ‘belachelijke’ zaak te schikken.

De New Yorkse justitie eist dat de Trumps 2,4 miljoen euro terugbetalen. Verder mogen Trump en zijn kinderen tien jaar lang geen leiding meer geven aan een liefdadigheidsinstelling. Dat zou een vernedering zijn voor de president.

Als voorbeelden van de illegale bezigheden van de Trump Foundation noemde Underwood dat de stichting eens op een veiling voor een kinderfonds voor ruim achtduizend euro een portret van Trump had gekocht om dat vervolgens in een van Trumps golfresorts te hangen. Ook zou 85 duizend euro van de stichting zijn gebruikt om van een claim tegen de Trumps af te komen.

Trump kreeg donderdag nog een teleurstelling te verwerken doordat een onderzoek tegen voormalig FBI-chef James Comey afliep met een tamelijk mild oordeel. Volgens het persbureau Bloomberg heeft Comey zich bij het onderzoek tegen Hillary Clinton in 2016 niet gehouden aan de gebruikelijke procedures, maar is er van politieke motieven geen sprake.

Nog maar een week geleden klaagde Trump op Twitter: ‘Waarom laat het rapport van de inspecteur-generaal over Oneerlijke Hillary en Gluiperige James Comey zo lang op zich wachten? Hoop dat het Rapport niet wordt veranderd en afgezwakt.’

Volgens Trump ging Comey buiten zijn boekje toen hij in juli 2016, midden in de verkiezingscampagne voor het Witte Huis, het onderzoek naar Clintons gebruik van een privéserver voor haar dienstmails als minister van Buitenlandse Zaken staakte. Comey concludeerde destijds dat er onvoldoende aanleiding was om een strafrechtelijke procedure te beginnen. Dat was volgens Trump een duidelijk bewijs dat de FBI-chef op de hand van Clinton was.

Vlak vóór de verkiezingen maakte Comey bekend dat de FBI het onderzoek toch had hervat, om na een paar dagen weer te melden dat de FBI niets had gevonden. Hillary Clinton klaagde later dat die laatste episode haar de verkiezingszege had gekost.

Trump gebruikte de affaire vorig jaar mei om Comey aan de kant te zetten als FBI-chef, maar in een interview gaf hij kort daarna toe dat zijn ergernis over het onderzoek van de FBI naar de banden tussen zijn campagneteam en de Russen daarbij ook een rol speelde. Het bleek een politieke blunder: het ontslag van Comey was voor onderminister van Justitie Rod Rosenstein reden om het onderzoek in handen te leggen van een speciaal aanklager, ex-FBI-chef Robert Mueller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden