Nieuwe raming geruststelling voor kabinet Koopkracht daalt in '95 minder dan verwacht
De algemene koopkrachtdaling is volgend jaar minder sterk dan aanvankelijk is verwacht. De meest recente raming die het Centraal Planbureau maakt voor het nieuwe kabinet, laat zien de koopkracht van de laagste inkomensgroepen nauwelijks, rond een kwart procent, zal dalen....
Van onze verslaggeefster
José Smits
DEN HAAG
Dat positiever vooruitzicht geldt voor werknemers in het bedrijfsleven (modale inkomens mogen zelfs rekenen op koopkrachtbehoud), maar ook voor uitkeringsgerechtigden met kinderen. De enige groepen die volgend jaar meer dan een half procent in koopkracht dalen zijn alle ambtenaren en de 'rijkere' bejaarden, met een aanvullend pensioen hoger dan tienduizend gulden per jaar.
De nieuwe ramingen zijn een aanvulling op de doorrekening van het kabinetsbeleid die eerder deze week zijn gepubliceerd door het Centraal Planbureau. In die doorrekening staat voorspeld hoe de inkomensontwikkeling tot 1998 zal zijn. De aanvulling die het planbureau nu geeft, betreft de inkomensontwikkeling op de korte termijn; alléén voor 1995.
Uit de lange-termijncijfers bleek een negatieve ontwikkeling voor veel werknemers, alle ambtenaren, alle uitkeringsgerechtigden en bejaarden. De achteruitgang kan oplopen tot 8 procent over vier jaar. De korte-termijnraming blijkt gunstiger uit te pakken. Dat komt vooral, omdat het CPB er meer recenter cijfers over de gunstiger economische groei in heeft kunnen verwerken.
Voor de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 betekenen de nieuwste CPB-verwachtingen een geruststelling. De inkomenspolitiek is een potentiële splijtzwam tussen de drie fracties.
De PvdA wil geen grote inkomensachteruitgang voor de laagste inkomens en wil niet dat de verschillen tussen 'hoog en laag' veel groter worden. De VVD en in mindere mate D66 geloven juist in grotere inkomensverschillen om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren.
Nu de cijfers voor 1995 voor alle inkomensgroepen gunstiger uitpakken, wordt het inkomensbeeld voor alle drie aanvaardbaar. 'Het ziet er redelijk evenwichtig uit', wordt bij zowel D66 als PvdA gezegd.
De VVD hikt nog wel aan tegen de voorspelde grote inkomensachteruitgang (8 procent in vier jaar) voor bejaarden met een aanvullend pensioen boven de tienduizend gulden. Deze groep, ongeveer een kwart van alle AOW-ontvangers, krijgt geen recht op een nieuwe fiscale aftrekpost voor bejaarden die het nieuwe kabinet in 1995 wil invoeren.