Nieuwe PvdA-fractievoorzitter wil debat op hoger plan Melkert volgt Wallage zonder spoedcursus op

De nieuwe PvdA-fractievoorzitter Melkert 'heeft geen spoedcursus' nodig om het werk van zijn voorganger Wallage 'naadloos' te kunnen voortzetten. Melkert is maandagochtend unaniem verkozen tot fractievoorzitter....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Melkert noemde het tijdstip waarop hij in de voetsporen treedt van Wallage, die burgemeester van Groningen wordt, 'verre van ideaal'. Wallage heeft de afgelopen twee maanden namens de PvdA-fractie onderhandeld over het regeerakkoord van het tweede paarse kabinet. Melkert was daar als lid van het formatieteam wel nauw bij betrokken.

'Het is niet makkelijk om het werk over te nemen, lopende de race. Maar ik zit er dicht genoeg op. Degenen onder u die mij kennen, weten dat ik wel een beetje heb opgelet. Ik heb toch wel iets kunnen opvangen', zei hij na zijn verkiezing.

Melkert heeft wel ideeën over de koers die hij als fractievoorzitter zal varen, maar hij zal zich de komende weken volledig aan de kabinetsformatie wijden. 'First things first', zei hij. Deze week zal hij de onderhandelingen voeren over het concept-regeerakkoord, dat morgen aan de fracties wordt voorgelegd.

Een voorstel van demissionair minister Pronk om Wallage deze eerste proeve van het regeerakkoord te laten verdedigen tegenover de fractie, vond geen bijval in het formatieteam. 'Er is maar één fractievoorzitter', zei Melkert. Volgens hem is Pronks voorstel verder niet overwogen. 'Wallage heeft onderhandeld namens de fractie. Het gaat niet om een persoonlijke inbreng van hem.' Wallage zal wel als adviseur optreden in de laatste fase van de formatiebesprekingen.

Het regeerakkoord ziet Melkert als een 'belangrijk bind- en vertrouwensmiddel tussen de coalitiepartners', dat voor stabiliteit in de coalitie zorgt. 'Je schrijft erin op waar je elkaar aan wilt houden. Anderzijds is het ook niet zo, dat het denken daarna op nul gaat.'

Aantrekkelijk aan het fractievoorzitterschap vindt Melkert het generalistische karakter van de functie. 'Ik heb aan het begin van mijn loopbaan hier blijk gegeven van een generale belangstelling', zei Melkert, die in zijn eerste periode als Kamerlid de bijnaam 'woordvoerder algemene zaken' verwierf, omdat hij zich overal mee bemoeide.

Als fractievoorzitter wil Melkert de komende vier jaar meer aandacht geven aan wat hij de 'kwaliteit van de publieke prestatie' noemt. Besluiten die in ambtelijke en politieke kring worden voorbereid, sluiten niet altijd aan op de realiteit. In het fractiewerk moet de PvdA-verkiezingsleus 'sterk en sociaal' verder inhoud krijgen. Ook wil hij het debat op een hoger niveau brengen. Melkert zei als minister van Sociale Zaken te hebben gemerkt dat belangrijke vragen vaak blijven liggen, omdat de discussie vooral tussen fracties gaat.

De vraag of zijn nieuwe functie hem tot 'kroonprins' van partijleider Kok maakt, liet Melkert onbeantwoord. 'De enige springplank die ik vanochtend heb betreden, was die van Sociale Zaken naar het Binnenhof', zei hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden