Nieuwe problemen NOS-nieuws

De NOS gaat de formats van de journaaluitzendingen van 6 en 8 uur ’s avonds aanpassen, net als de ochtenduitzendingen van het Radio 1-journaal....

Jean-Pierre Geelen

Dat is de belangrijkste uitkomst van een interne inventarisatie van problemen die door de reorganisatie zijn ontstaan. Vorig jaar al verscheen een intern rapport over de vele klachten die waren gerezen (de ruim 400 medewerkers klaagden over de vergadercultuur en de anonieme kolos die de NOS was geworden), de afgelopen weken is druk overlegd over een nieuwe editie.

De sfeer blijkt verbeterd, maar voor het overige zijn de problemen en klachten van de nieuwsorganisatie allerminst verdwenen, zo blijkt. Zo heeft de ‘nieuwe’ NOS te veel multimediale ambities om ze ook waar te maken, vinden de honderd geraadpleegde redacteuren. Er zijn te weinig redacteuren om zowel het nieuws als de achtergronden goed te doen, zo is de mening.

Tevens vinden NOS-redacteuren dat de kwaliteit van het Radio 1-Journaal (de best beluisterde editie van de hele dag) is gekelderd, net als die van de twee genoemde tv-journaals. Ook zouden verslaggevers hun contacten onvoldoende kunnen benutten om tot nieuwe onderwerpen te komen. Verder klagen redacteuren steen en been over het gebrek aan journalistiek inhoudelijk debat op de redactie.

Na het verschijnen van dit rapport, onder de titel Getrokken Gras deel 3, kwam de redactiecommissie met commentaar op het ‘schrikbarend aantal organisatorische, programma-inhoudelijke en technische problemen’ en de kennelijke omvang van de onvrede. ‘Cruciaal’ voor de toekomst van de NOS was volgens de redactiecommissie ‘het gebrek aan visie van de hoofdredactie, cq. het niet stellen van prioriteiten.’

Die reactie leidde tot een bericht in een interne krant, waarin hoofdredacteur Hans Laroes desgevraagd zei dat hij nog niet wist of de kritiek voor hem persoonlijk gevolgen heeft. Inmiddels heeft hij een reactie geschreven op zowel het rapport als de kritiek van de redactiecommissie, waarin hij niet alle kritiek deelt, maar (‘Gevoel is soms ook een feit’, zegt Laroes) wel met maatregelen komt. Zo maakt de hoofdredactie samen met de eindredactie van de NOS een ‘inhoudelijk strijdplan’ voor het nieuwe seizoen van het Radio 1-journaal.

De oplossing voor de tv-journaals van 6 en 8 uur (dat weer ‘een dominant tv-bulletin’ moet worden) zit volgens hem in het samenstellen van een groep tv-redacteuren die specifiek voor de avonduitzendingen gaan werken. Er wordt gewerkt aan meer evaluatie van uitzendingen, en voor de afdeling Documentatie, waar de collega’s zeggen ‘alleen nog vanwege de onderlinge band’ te blijven werken, komt een ‘taskforce’ om de problemen aan te pakken.

De veranderingen van de tv-journaals moeten in september verwezenlijkt worden. Laroes zegt niet geschrokken te zijn van de kritiek van zijn redacteuren. ‘Wel heb ik even zitten nadenken wat de redactiecommissie precies bedoelde met het verwijt van gebrek aan visie. Maar we hebben dat uitgepraat; het was geen motie van wantrouwen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden