Nieuwe prijs voor jonge schrijvers: 10.000 euro

Er komt een nieuwe aanmoedigingsprijs voor Nederlandstalige schrijvers die 'nog niet doorgebroken maar wel veelbelovend zijn'. De prijs van tienduizend euro, die op 15 december voor het eerst wordt uitgereikt, is een gezamenlijk initiatief van literair agent Paul Sebes en Dif, een jaarlijks tijdschrift in boekvorm....

Van onze verslaggever

De initiatiefnemers hebben hun Dif Aanmoedigingsprijs vrijdag bekendgemaakt. 'Er zijn zo verschrikkelijk veel schrijvers die wel heel goed zijn, maar wier boeken bijna nooit een herdruk halen', zegt Sebes. 'Zij verdienen extra aandacht. Hun uitgevers zijn er ook heel blij mee. Die hebben al meer dan honderd boeken ingezonden voor deze prijs.'

Uit die inzendingen selecteert de jury een shortlist van zes tot tien boeken, die wordt gepubliceerd in Dif 3. Dat blad verschijnt op 27 oktober in een oplage van veertigduizend exemplaren. De jury bestaat uit de literaire critici Thomas van den Bergh (Else vier), Arjen Fortuin (NRC Handelsblad), Annemiek Neefjes (NR C en De Standaard) en Fleur Speet (De Morgen en Het Financieele Dagblad).

Net als de schrijvers die willen meedingen, zijn alle juryleden in of na 1965 geboren. Andere voorwaarden zijn dat de inzenders minstens twee Nederlandstalige werken van literaire fictie moeten hebben gepubliceerd tussen 1 januari 2003 en 1 september 2005, dat zij nieuwe boekcontracten in het vooruitzicht hebben en dat zij nooit eerder een grote literaire prijs hebben gewonnen.

Naast het geldbedrag krijgt de winnaar op 15 december een gratis verblijf van enkele weken op een kasteel in de Auvergne, driehonderd kilometer ten zuiden van Parijs. Fons en Jacqui Burger, de bedenkers en makers van Dif, zijn mede-eigenaars van dit kasteel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden