Nieuwe president van Argentinië blijft slechts 48 uur aan

De 'saaie' De la Rúa is de vierde Argentijnse president in dertig jaar die door de omstandigheden gedwongen voortijdig vertrekt, terwijl het land in vuur en vlam staat....

Het Argentijnse parlement heeft vrijdag het ontslag van president Fernando de la Rúa aanvaard, waardoor Senaatsvoorzitter Ramón Puerta van de peronistische oppositie automatisch interim- president werd. Puerta heeft aangekondingd de functie niet langer dan 48 uur te willen bekleden. Vandaag beslist het parlement of het een vervanger voor De la Rúa aanwijst of nieuwe verkiezingen uitschrijft.

De la Rúa keerde gisteren nog even terug in het presidentieel paleis. Zijn laatste maatregel was het opschorten van de staat van beleg die hij eerder deze week afkondigde. Het dodental als gevolg van de plunderingen en gevechten tussen politie en demonstranten de afgelopen twee dagen is opgelopen tot 27. De la Rúa's staatssecretaris voor veiligheid is officieel in staat van beschuldiging gesteld omdat hij ondanks een rechterlijk bevel geweigerd had de politiemacht uit de straten van Buenos Aires terug te trekken.

In het kamp van de peronisten, die de meerderheid in beide kamers van het parlement hebben, waren de meningen verdeeld over hoe het nu verder moet. De meeste afgevaardigden zijn er voorstander van om binnen negentig dagen nieuwe presidentsverkiezingen te organiseren.

Maar de aanhangers van ex-president Carlos Menem willen dat het parlement een vervanger voor De la Rúa benoemt die de resterende twee jaar van diens termijn afmaakt.

Menem heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij zich bij de verkiezingen in 2003 opnieuw kandidaat zal stellen. Menem, die niet langer onder huisarrest staat wegens zijn deelname aan de illegale verkoop van wapens maar tegen wie diverse processen wegens corruptie lopen, voelt er niets voor om nu een halve termijn te accepteren.

De kans dat zijn partijgenoten hem zouden voordragen is overigens gering. Gisteren begon het touwtrekken binnen de partij tussen de kandidaten voor een interim-presidentschap. Het parlement zal gezien de opstelling van Puerta in elk geval iemand moeten aanwijzen die het land leidt tot aan de verkiezingen.

Hoewel hij slechts 48 uur in functie zal zijn, zal Puerta opnieuw de staat van beleg afkondigen. Hij noemde het onverklaarbaar dat De la Rúa hieraan een einde maakte omdat het in tal van provincies nog onrustig zou zijn. Vrijdag werden echter geen grote incidenten gemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.