Nieuwe premier? We zien wel ...

De Italianen hebben sinds WO II 64 regeringen gehad en hebben nauwelijks nog vertrouwen in de politiek. Zeker jongeren; zelfs studenten politicologie stemmen niet meer.

PALERMO - De eerste keer dat Melania (23) stemde, schreef ze 'Batman' op het stembiljet. Ze wist geen andere geschikte kandidaat te verzinnen die haar land zou kunnen leiden. Daarna heeft de studente politieke wetenschappen nooit meer gestemd. 'Het maakt niks uit', zegt Melania. 'Uiteindelijk doen die politici toch gewoon wat ze willen.'


De Zuid-Italiaanse studente zag het donderdag weer gebeuren. De ambitieuze Matteo Renzi (39) stootte zijn partijgenoot Enrico Letta (47) van de troon en bood zichzelf aan als nieuwe regeringsleider. Hij zal de derde premier zijn in twee jaar tijd, zonder dat de Italianen ook maar een van die drie zelf hebben gekozen.


'Misschien is het maar beter zo', zegt Melania, die in de gangen van de universiteit van Palermo op het begin van haar tentamen wacht. 'Verkiezingen hadden alleen maar extra geld gekost en op wie hadden we dan moeten stemmen? Er zit geen enkele politicus tussen die mij vertegenwoordigt. Bovendien hadden we binnen een half jaar vast een nieuwe kabinetscrisis gehad.' Melania kan klagen zonder de glimlach van haar gezicht te halen. Ze heeft al lang geleden geaccepteerd dat de Italiaanse politici niet te vertrouwen zijn.


De Italianen hebben sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog 64 regeringen voorbij zien komen. Vertrouwen in de politiek bestaat nauwelijks meer. Op de universiteit van Palermo komen de studenten er openlijk voor uit.


Eigenlijk hebben ze de politici hard nodig. Iedere cent die Melania uitgeeft, komt uit het kleine pensioen van haar vader. Hij zet iedere maand geld opzij zodat zijn dochter aan de andere kant van Sicilië kan studeren aan de universiteit. Maar wat als ze straks is afgestudeerd? In Zuid-Italië is de werkloosheid nog hoger dan in de rest van het land. 'Ik maak geen toekomstplannen meer', zegt Melania nonchalant. 'Het is te deprimerend.'


Haar studiegenote Margherita Reres (26) hoeft pas over twee jaar een baan te zoeken. Ze hoopt daarna eindelijk uit huis te kunnen en niet zoals veel van haar afgestudeerde vrienden bij papa en mama op de bank te belanden. 'Ik heb ook weinig vertrouwen meer in de politici', zegt ze. 'Maar het lijkt alsof Renzi goede projecten heeft. Hij praat in ieder geval in concrete termen en wil opkomen voor de jonge Italianen.'


Maar ook zij weet niet of Renzi het met zijn plannen wel gaat redden. Als hij te veel naar rechts gaat, krijgt hij de vakbonden en partijtijgers tegen zich. Gaat hij te veel naar links, dan verliest hij de steun van de centrum-rechtse coalitiepartner. En als zijn partij blijft waar hij is, dan verandert dus eigenlijk niks.


Machiavelli's stadsgenoot heeft een dappere stap gezet, vinden de politicologen, maar het zou wel eens een misstap kunnen zijn. 'Het was te ambitieus en te snel', zegt Francesco Polizotto (25), een teleurgestelde Berlusconi-stemmer en dus het type kiezer dat Renzi graag aan zich zou willen binden. 'Ik denk niet dat de kiezers begrijpen waarom ze weer niet mogen meebeslissen', zegt hij. 'En dit is niet de eerste keer dat een leider van zijn partij wordt onthoofd. Het is een traditioneel trucje. Ik ben blij dat ik nooit op ze heb gestemd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden